En vacker fana

öfverlemnades i söndags afton till goodtemplarne af den ursprungliga grenen vid en af Gotlands distriktloge i Nikolai rnin ordnad fest, som var besökt af omkring 300 personer.
Festen inleddes med sång af ordens sångkör, hvarefter distriktslogens ordförande agenten Berggren helsade de närvarande välkomna. Sedan psalmen 204 vers 2 afsjungits, öfverlemnades fanan, blå till färgen med röda och hvita bårder, till ordens fanbärare af borgmästare Een, som dervid yttrade:

Goodtemplare!
Jag har i dag det lika angenäma som hedrande uppdraget att till Eder öfverlemna en gemensam fana. Den lemnas Eder af några samhällsmedlemmar, hvilka under sistlidne vinter slöto sig tillsammans i ändamål att samla medel för att dermed uträtta något allmännyttigt. Vi beslöto då att erbjuda Eder denna fana såsom ett uttryck af högaktning för Eder. I goodtemplar, som stält Eder ide främsta leden i striden emot ett samhällsvådligt ondt, en förderfbringande last, dryckenskapen, denva last som hotar hela menskligheten med fysisk och moralisk undergång.
Det torde kanke synas mången, såsom om goodtemplarne ej skulle behöfva till sitt bistånd en sådan hjelp som en fana, eller såsom om ett dylikt bistånd åtminstone ej vore en nödvändig insats uti dess arbete; ja, denna tankegång är visserligen i sig sjelf riktig; men den bevisar i sjelfva verket intet annat än att goodtemplarnes verksamhet ej berör endast tingens yta, utau tränger djupare ned.
Erfarenheten lär oss dock, att så länge menniskan lefver i den sinliga verlden och så länge hennes ande är fängslad inom ett sinligt omhölje, så länge är det både tillåtligt samt äfven nödvändigt, att andliga ting framställas och göras mottagliga för menniskan under en sinlig form. Historien visar oss äfven, att den äldsta kristoa kyrkan ej ens försmådde att försinliga religionen för att såm2dels göra den samma begriplig och mottaglig för den tidens mindre bildade folk. Denna fana är, liksom hvarje annan fana, en symbol eller ett tecken för trobet, enighet och sammanhållning. Den bär på den ena sidan denna devis: >Med detta tecken skall du segra» och derunder på en bjertsköld den förenade bilden af ett kors, ett ankare och ett bjerta, hvilken symbol beteckvar den kristna religionens innersta väsende och kärna, näml. »tron, hoppet och kärleken».
På favans andra sida är aftecknad en jordglob med goodtemp!arnes kända devis: »vårt fält är verlden», Devisen: »Med detta tecken skall du segra» i förening med den derunder befintliga symbolen skall, hvarje gång fanan vecklar ut sin duk, för eder framhålla både en påminnelse och en varning derom, att ej skolen sätta Eder, lit till den egna kraften utan ställa Eder under ledniog af den allsmäktige Guden, som skapat himmel och jord och som styrer verldens öden, under Honom, om hvilken det het heter, »att om Herren ej bygger huset, så arbeta de fåfängt, som depå bygga». Om I städse verken i denna anda, så kunnen I vara vis:a på segren, en seger, som ej skall blifva inskränkt till tid eller rum. Hela verlden skall då blifvg edert segerfält, »ty», om dem, hvilka frukta och älska Gud, heter det: »allt är Edert» — och så skall den andra devisen på Eder fana: »vårt fält är verlden» blifva till verklighet. Härmed har jag nu äran att till Eder orden öfverlemnna denna fana under förhoppning, att den skall blifva till välsignelse för Edert arbete. Måtte den draga många medlemmar under sitt skydd, Måitte den gifva ökad kraft åt Edler verksamhet! Ja, måtte den städga leda Eder på den väg, som förer till sanning och ljust!
Invigningsceremonien förrättades i en lighet med ordens statater af agenten Berggren, som derpå framförde ordens varma tacksamhet för den värdefulla gåfvan. Under detta tecken, kring hvilket vi skola samlas för att strida, hoppas vi att vinna många stora segrar för vår sak, yttrade talaren.
Lektor Höjer höll derpå ett med mycken uppmärksamhet åhördt föredrag, i hvil ket lemnades en öfversigt öfver förenings väsendets utveckling. Efter att hafva skildrat uppkomsten och utvecklingen af medeltidens gillen och skrån hos den germaniska folkstammen, uppdrogs en teckning af den betydelsefulla rörelse, som kallas arbetaröassociationen, som redan under förra århunodradet utbildades i Amerika, hvarifrån den införts till England, der rörelsen efter att först hafva rönt mycket motstånd nu vunnit en vidsträckt utbredning.
I vårt land funnos inga hinder ilagstiftningen för denna association, som dock härstädes ej fått någon större utbildning.
Rörelsen, rätt ledd och utvecklad, innebure ej någon fara utan kunde tvärtom medföra mycket godt. Framgången af arbetarnes sträfvan berodde ytterst på ar.
betarnes måtta i anspråk, nykterhet och ordningssinne.
Med sång samt orgel- och fiolmusik afslöts den anslående festen.
Goodtemplarne afmarscherade vid 8-tiden till rådhuset, der samqvämet fortsattes och der flere nya ledamöter intogos i orden.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 11 Augusti 1885
N:r 64.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *