Från landsbygden.

Vårlikt
hafva vi det nu för närvarnde häri söder. Solen skänker oss värme och vackert väder om dagen, men om nätterna ha vi ännu fortfarande frost och köld, De fleste sommarfåglar har nu anlävdt.

Sjöfarten
på Burgsvik kan nu anses öppnad, sedan skonuerten »Augusta Maria», kapt. Ö terberg, derifrån afgick 16 Mairs till Visby med slipsten. Dykeribolaget Neptuns ängf. »Neptus» inkom i lördags i Burgsviks hamn, men afgick åter redan 17 Mars. Någon hafsis har ej i nämnvärd grad här under vinterns lopp förefunnits.

Efterföljansvärdt.
Nog har det talats om att det var »fjäs på Näs» kort före jul, men att det skulle efterföljas af en så lagn sinnesstämning som nu är förhållandet, trodde knappast någon, Euligt hvad mig är bekant har nämligen ingen enda af skiftesdelägarna i Näs sockens tvänne skitteslag besvärat sig ötver det derstädes förrättade laga skiftet. Detta kan man sägavara ett exempel, som manar till etterföljd, ty mångea känner npog, huru stora summor utkastats för onödiga klagomål öfver skiftestörrättningar, hvilket haft tidsutdrägt och förlust för delegarne till följd.

Försäkra kreaturen.
Under förliden vecka, då en hemmansägare i Vamlingbo en morgon utkom i ladugården, faon han sin bästa dragoxe liggande död i sitt bås utan någon föregången sjukdom. Hos en avnan person inträffade ett nästan lika plötsligt fall; Dödsorsaken bestod här deruti, att kreaturet, (ätvenledes en oxe), hade med foten fastnat i ett hål på golfvet i båset och der arbetat så länge att flere skador å djuret uppkommit, hvilket hade döden till följd. Iutetdera at förestående kreatur var försäkradt, hvadan egarne drabbas en stor förlust.
På det s. k.

»Hundlauser»
emellan Vamlingbo och Burgsviks hamn har under sistförflutna året uppförts en väderqvarn med kliogsåg för sågning af bräder, takspån m. m. för en kostnad af — som det uppgifvits — 2,000 kroner. Häromdagen inträffade den olycksbändelsen i ofvannämde qvarn, att eu af sågägarne blef allvarsamt skadad i ena handen, under det han var: sysselsatt med sågning. Tvänne fiograr bleivo nästan helt och hållet afsågade.

Rapphönsen
hafva tack vare den blida, snöfria vintern tämligen bra undgått tjufskyttar, så att man tili ett följande år har hopp om att en stor skara af dessa täcka ock matnyttiga fåglar skall vara tillfionandes. Nästan hvarje qväll hör man deras qväkande på sädesåkrarne.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 20 Februari 1885
N:r 23.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *