Sofias turer.

Sedan regeringen förordnat, att Sofia försöksvis må göra en tur i veckan på Stockholm, så kräfves med anledning deraf uppgöraudet af en ny plan för vintertrafiken. Länsstyrelsen har, efter samråd med befälhafvaren & postångfartyget och postmästaren i Visby, uppgjort ett förslag till ordning för fartygets turer och i sammanhang dermed för landt posten på Gotland. Härvid har tagits i betraktande dels behofvet af ångbåtspostens anslutning, så vidt ske kan, till landsposten, dels angelägenheten deraf att mellan posternas ankomst och afgång må fin nas tillräcklig tid, så att ankommande bref kunna i allmänhet med näst afgående post besvaras, dels ock det önskvärda deri, att tiden för Stockholmsturerna bestämmes så, att största möjliga sannolikhet må förefinnas för postfartyget att kunna pasiera genom Stockholms skärgård.
Tiderna för postfartygets turer mellan Vestervik och Visby torde, anser länsstyrelsen, oberoende af försöket att ersätta två af veckans tarér på Vestervik med en tur på Stockholm, lämpligast kunna bestämmas så, att fartyget afgår från Vestervik måndagar, onsdagar och fredagar samt från Visby tisdagar, torsdagar och lördagar. Vid försök med resor på Stockholm synes turen på lördag från Visby till Vestervik och måndag från Vestervik till Visby böra bibehållas såsom ordinarie tur. Om fartyget afgår tisdag på morgonen från Visby till Landsort och vidare efter omständigheterna antingen inre vågen via Dalarö eller yttre vägen via Sandhamn till Stockholm, kan Stockholms skärgård passeras på onsdagen, hvilken dag ångfartyget Express afgår från Stockbölm och isrännans öppenhållande genom skärgården således säkrast kan påräknas.
Skulle postfartyget, som i regeln kan vara åter i Visby fredagsmorgon, undantagsvis komma att fördröjas ett dygn eller mera, ända till två dygn, är dock allanledning att antaga, det åtminstone måndagsturen från Vestervik skall kunna i behörig tid ega rum.
Nu varande tider för landtpostens afgång från Visby under vintern, nämligen tisdagar och fredagar på eftermiddagen, torde för närvarande ej böra undergå någon förändring. Deremot synes postens återvändande från landsbygden kunna till förmån för den korressponderande allmänheten framflyttas från onsdagar och lördagar till torsdagar och måndagar.
På grund häraf har länsstyrelsen hemstält, det generalpoststyrelsen behagade förordna
att från början af år 1885 postång: fartyget Sofia skall afgå måndagar på morgonen från Vestervik till Visby och lördagar på morgonen från Visby till Vestervik;
att fartyget från 6 Januari 1885, såvidt naturhinder ej möta, skall afgå tisdagar på morgonen från Visby till Stockholm och torsdagar på morgonen från Stockholm till Visby;
att, när resan till Stockholm ej kan ega rum, fartyget skall afgå tisdagar och torsdagar från Visby till Vestervik samt onsdagar och fredagar från Vestervik till Visby; och
att landtposten på Gotland skall afgå från Visby tisdagar och fredagar samt återkomma dit torsdagar och måndagar, vid hittills vanliga timmar.
Då k. m:ts beslut i detta ärende grundar sig på de skäl länsstyrelsen och husbållningssällskapet anfört och således i främsta rummet på behofvet för Gotland att hafva samfärdsel med hufvudstaden under vintern vtan högre afgifter för person- och godstrafik än under sommaren, har länsstyrelsen anhållit, att den för trafiken med postfartyget mellan Vestervik och Visby nu gällande taxa, hvilken är hufvudsakligen lika med den för Gotlandsbolagets ångbåtar, gällande med utbyte af äldre mått- och vigtsystem mot det metriska, måtte förklaras gällande för trafiken mellan Visby och Stockholm, i sammanhang hvarmed på enahanda grund torde bestämmas, att afgifterna för trafiken mellan Visby och Vestervik skola utgöra två tredjedelar at hvad nu gällande taxa innehåller.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 13 December 1884
N:r 100.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *