Fem nya 52:or till Sundströms.

”Eget patent” i bilverkstaden.

Fem nya 52:or — GM-produkt er — kom häromdagen hem till Sundströms bilaffär och samtli ga fem ses överst på bilden. Underst den smäckra »Chevan».

De som har sina vägar förbi Sundströms Bilaffär vid Österväg har väl inte kunnat undgå att stanna upp och titta närmare på en »karusell» i hörnet av affären och verkstaden. Uppe på den roterande plattan har en smäcker Chevrolet Styleline de luxe av 1952 års modell stått till beskådande och vid sidan om har den haft en Opel Olympia, Opel Kapitän, Opel leverans sedan (skåpvagn) och en Vauxhall av senaste »årsklass». En kvintett vackra bilar som kommit till Visby och som redan funnit ägare och nu rullar på de gotländska landsvägarna.
Dir Holger Sundström är givetvis mäkta glad över samtliga de hemkomna vagnarna som dess blivande ägare väntat tåligt på. Samtliga vagnar är ju GM-vagnar, som vunhit gehör land och rike runt. Men en vagn som man kanske mest fastnar inför är »Chevan», som inte så mycket skiljer sig från sina föregångare, och det är väl bäst så, men den har dock ett par smakfulla ändringar: fronten och skärmarna. Man vågar nog påstå att efter många års arbete på denna produkt, man kommit fram till något enastående och att »Chevan» är bättre nu än någonsin. Vad som rent ytligt sett gör — det är förstås inte det viktigaste med en bra bil — att man fäster sig för »åket», är strömlinjeformerna och många andra finesser, som skänker stilrenhet och harmoni. Priset är kanske inte så harmoniskt 17.250 kr. — men så är det också en bil som slår alla rekord. Om det skall nämnas något om de andra bilarna, som alla är fina produkter, bör kanske Opel leverans sedan framhållas. Den kan användas till såväl affärsbil som personbil. Finessen ligger däri att man utan svårighet kan med några handgrepp göra om bilen till herrgårdsvagn, som då har plats för 4 passagerare. Opel Olympia har ju vunnit marknad på Gotland; det är en småbil, som kort sagt står sig i alla väder. Det bästa med Opel-vagnarna är att de samtliga har gått ned i pris. Sålunda kostar nu enligt katalogpriserna — fullt körklara kapitänen 13.700, olympian 10.150, skåpvagnen 8.450 kr. Vad Vauxhallvagnens pris beträffar, är det satt till 12.650 och är liksom övriga vagnar fullt körklar men med värme och konditionering.
I samband med visningen av de hemkomna vagnarna, tog sign. en titt i den rymliga GM-service-verkstaden och fann där till att börja med ett »Sundströmpatent» — det enda i sitt slag för verkstäder i Sverige. Ett signalsystem som den 25 man starka montörpersonalen plus verkmästaren i »glasskåpet» drar stor nytta utav.
Verkmästaren vill tala med en montör, han trycker på en knapp, nummer fem lyser på en tavla, samtidigt som en signal kallar, och mannen med nummer fem kommer snabbt till verkmästaren. Arbetaren vill verkmästaren något och systemet är detsamma.
Medan vi tittar på verkstaden kommer man gärna in på resonemanget om alla dessa montörer. Var lär de sig sköta nya vagnar med olika och invecklade isär- och hopsättningar? Givetvis kan montören det mesta, men det är mycket som bör läras in, allteftersom det blir nyheter i bilbranschen. Därför har vi, säger dir. Sundström, ordnat med kurser och då också korrespondens, som montörerna flitigt deltar i då kurserna dessutom är gratis för deltagarna. Vi kommer att köra för fullt i vinter, och som vanligt har vi 30 till 40 GM-filmer som beledsagar kurserna, slutar dir. Sundström.
ELLDE.

Gotlänningen
Fredagen den 12 December 1952
Nr 289

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.