Kasernlifvet

har alltid och som erfarenheten visar med rätta ansetts bära inom sig frö till osedlighet och ett oordentligt lefnadssätt hos manskapet. Detta eger isynnerhet rum, då en sträng och oaflåtlig tillsyn brister och då manskapet gifves för mycken ledighet samt lemnas åt sig sjelft. Tiden för de kroppsliga öfningarne torde i de flesta fall vara nog tilltagen, hvaremot en i hög grad otillräcklig omsorg egnas åt utvecklingen af de garnisonerades andliga utveckling och färdighet i handaslöjder.
Att dylika missförhållande med åtföljande oordningar i ej ringa mån förefinnas bland den här i Visby garnisonerade artilleristamtrupp, är ett sorgligt faktum, hvaraf hela samhället blir lidande, och att föga eller intet blifvit gjordt för dessa missförhållandens undanrödjande, är en lika sorglig sanning. I prostitutionens och brottens annaler figurerar garnisonstruppen och dess fördettingar på ett ganska betänkligt sätt och de nästan dagligen förekommande oordningar i och utanför kasernen hafva under senare åren ingalunda aftagit.
Det är nämligen ingenting ovanligt att midt på ljusa dagen få skåda larmande, berusade artillerister drifva sysslolössa omkring på allmänna platser. Att ett dylikt anstötligt tillvägagående kan få ega ram, tyder åtminstone icke på styrka i disciplinen, som ju eljes framhålles såsom en speciel krigardygd. En bland orsakerna till detta beklagansvärda och för hela kåren nedsättande förhållande har man tvifvelsutan att finna i allt för långt gå: ende sysslolöshet, hvari manskapet får dväljas. — Finge artilleristen en god och sund undervisning i bokliga ämnena och slöjder mer än nu sker, skulle säkerligen åtskilligt förändra sig till ett bättre.
I sammanhang med ofvannämda påpekande taga vi oss friheten att till studium förorda ett nyligen i Danmark utkommet, af krigsvetenskapsakademien prisbelönt arbete under titeln Soldaternas sysselsättning under lediga stunder af premierlöjtnanten Rördam i ingeniörkåren, hvilket arbete på ett synnerligen förtjenstfullt sätt utreder frågan.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 20 Maj 1881
N:r 40

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *