FPU:s sommarting i Katthammarsvik.

Gotlands distrikt av FPU höll i söndags sommarting på Katthammarsviks hamnplats, vilket hade samlat en publik på omkring 40 personer. Arrangörerna hade komponerat ett trevligt o. omväxlande program, som dock i viss mån sabo. terades av vädrets makter.
I sitt välkomsttal sade ordf. i Gotlands FPU-distrikt, Bertil Jakobson Stånga, bl.a. att FPU på senare ål kommit att inta en central plats
svensk politik. Numera har vi även att bekämpa sådana maktövergrepr som den nystiftade vallagen, vilken tillkommit för att säkerställa regeringspartiernas överrepresentation.
Med välkänd bravur sjöng Simeon Jakobson, Västerhejde, ett par av Fridas visor. Roliga historier berättades av Karl Andersson, Eke; som med sitt trevliga gutamål fick publiken helt med på noterna.
Så var det dags för dagens huvudtalare, fil. mag. Per Helin, Stockholm, att hålla föredrag om »Ung opposition». Tal, började med att erinra om folkpartiets 50-årsjubileum och poängterade vidare att folkpartiet är ett ideparti, i vilket alla klasser samlas. Folkpartiet vill att svensk politik skall förvandlas från en steril och krass klasspolitik tål en framåtsträvande idepolitik, en liberal folkpolitik.
Folkpartiet har alltid slagit vakt om ett starkt försvar, men vi anser att Sverige inte får bli »det befästa fattighuset». Vi vill ökade sociala förmåner, såsom allmän sjukförsäk: ting, höjda barnbidrag och folkpensioner, och vi anser att budgetöverskottet räcker både för detta och för en allmän skattesänkning.
Efter föredraget blev det vattensport, simhopp och badning med kläderna på, ty som speakern Thure Alfström sade, »det, har varit en sån kylig sommar», samt uppvisning i surfing. Under surfinguppvisningen började det emellertid regna kraftigt, varför publiken fann för gott att lämna åskådarplatserna på kaj en.
Efter en stund fortsatte man programmet inne i Borgviks pensionat. Simeon Jakobson sjöng här ytterligare några visor till luta, bl.a. »Visa vid midsommartid» och »Båklandets vackra Maja». Nils Holmberg, Barlingbo, berättade en jakthistoria och imiterade bl.a. Sven Lindhagen som idrottsreferent och Sten Bergmani, som berättade om en forskningsresa till Gotland.
Sommartinget avslöts av distrikts-ordf. Bertil Jakobson, som tackade publiken för att den visat gott humör och hoppades att sommartinget, trots det dåliga vädret, skulle ha gett god behållning.
Joe Will.

Gotlänningen
Tisdagen 12 augusti 1952
Nr 184

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *