Idrott och sport.

VIF vann ”Treklubbars”.
Segrade även i Damklassen.

Visbyföreningarnas numera traditionella Treklubbarsorientering gick i söndags för 7:de gången i terrängen norr om Tingstäde.
Starten, som efter diverse preludier med strejkande ”sengasbussar” kom i gång först kl. halv elva, gick vid punkt 34,1 och här infann sig 46 startande i stora klassen och samtliga 11 anmälda flickor.
Långa banan mätte 11 km. och gick över 5 kontroller, damernas 6,7 km. med 4 kontroller, och mål vid Furubjers gård i Tingstäde.
I den ytterligt jämna tävlingen triumferade för dagen VIF, som därmed tog hem första inteckningen i direktör Appelquists nyuppsatta vandringspris. Styrkan klubbarna emellan är nu så pass jämn att vem som helst kunde vinna, och sådana förutsättningar är ju idealet för en tävling. Samma var förhållandet i damklassen. På tal om damklassen måste vi ge flickorna en extra honnör för att ingen bröt tävlingen. Kvinnans energi! Och de mest energiska var den här gången från VIF. T. o. m. hinderlinjer av taggtråd forcerades i bästa stil.
Långa banan betraktades nog av de mera erfarna löparna som ganska lätt och var inte heller bland de svåraste, delvis beroende på den lättlöpta terrängen. Att det emellertid fanns en del besvärligheter förstår man när sista man behövde 4 timmar för att leta sig runt. Men det är ju helt naturligt att löparnas pretentioner på allt svårare problem växer med tiden.
De bästa resultaten blevo:
1) Gösta Löfqvist, VIF, 1,15,45, 2) Gösta Löfqvist, AIK, 1,19,25, 3) Anders Dahlin, Gute, 1,25,05, 4) E. Rosendahl, VIF, 1,25,45, 5) Arne Pettersson, VIF, 1,28,30, 6) Per Runander, Gute, 1,30,15, 7) P. S. Wallin, Gute, 1,33,55, 8) K. G. Stålhandske, Gute, 1,36,05, 9) G. Carlsson, VIF, 1,38,25, 10) Bernh. Pettersson, AIK, 1,38,30, 11) Sture Johansson, AIK, 1,38,45, 12) Sven Strandberg, AIK, 1,39,45.
Lag:
VIF 4,10,00, Gute 4,28,15, AIK 4,36,40.
Damer:
1) Margit Nyberg, VIF, 1,33,55, 2) Lissie Andersson, AIK, 1,35,35, 3) Thua Persson, VIF, 1,46,05, 4) Inga Larsson, VIF, 1,54,16, 5) Marianne Ekelund, Gute, 2,13,02, 6) Birgit Sporre, AIK, 2,17,00, 7) Gundel Andersson, VIF, 3,22,05, 8) Elisabet Löfvenberg, Gute, 3,27,10, 9) Ingrid Ekelund, Gute, 3,33,10, 10) Greta ödfjell, AIK, 3,34,45, 11) Ingegerd Jacobsson, AIK, 3,40,45.
Lag:
VIF 5,14,16, AIK 6,09,35. Gute 9,13,22.
Esse Pettersson, Tingstäde, startade utom tävlan och fick tiden 2,05,40.
Tack vare att gengas och fuktig väderlek ännu inte komma riktigt överens, kommo kontrollanterna inte hem förrän kl. halv 7 på kvällen men få härmed ett ärligt tack för god hjälp och gott humör. Banläggare var Bertil Björck.
Tillfälle till revansch för Gute och AIK gives om söndag då det gäller att kora distriktsmästare. Anmälningstiden för denna tävling utgår i dag!

I 18 vann DM i fotboll med 3-2.
Men VIF hade ledningen med 2-0.

Distriktsmästerskapet i fotboll avgjordes på Gutavallen på söndagen, då I 18 och VIF drabbade samman. I 18 vann en knapp seger med 3-2, segermålet gjordes på en hårt dömd straffspark, medan VIF i början på andra halvlek haft en ledning på 2-0. Segern var emellertid fullt rättvis och borde egentligen ha varit några mål större om infanteristerna fått någotsånär utbyte av sina målchanser.
VIF fick spela i medvind första halvlek och det hade endast gått några minuter när första målet spelades in av Svärd, VIF:s center. Det var en vacker boll som smet in tätt under ribban och VIF ledde med 1-0. Under första kvarten gick spelet med växlande anfall men sedan kom I 18 med en hård press, innertrion Elg, Nilsson och Samuelsson samt den snabbe vänsteryttern drogo upp anfall på anfall men Lundh höll nollan ned tur och skicklighet i förening. En frispark tog i ribban och studsade rakt ned på mållinjen och f. ö. haglade skotten kring buren. Halvleken avslutades med några VIF-anfall, varav ett så när hade resulterat.
Efter paus fick VIF ett par hörnor och efter 10 min. slog Molin in det andra målet sedan spelet grötat ihop sig framför I 18:s mål. Efter 20 min, hade I 18 en hörna och den gick in via högerbackens fot. 2-1 alltså. Nu grep I 18 till en offensiv igen och efter 30 min. fick Lundh ge tappt igen, när högerhalven klämde in bollen ur en tät klunga spelare. Fem min. senare kom den förut nämnda straffen, som Samuelsson från Borås obevekligt satte i nät. VIF försökte forcera men stämningen var för nervös för att speleb skulle ge något resultat.
I 18:s kedja visade prov på god teknik men den hade likväl svårt att komma förbi VIF-försvaret, där ch. Svensson och Lundh voro verkliga stöttepelare och de bästa i sitt lag.

Fotbollsserierna inför starten.
Flera nykomlingar ersätta ”avsomnade” lag.

På söndag inledas höstens fotbollsserier med de gotländska lagen. Tidpunkten är något sen kan det tyckas men på grund av att DM-et förhalades så länge så har någon annan möjlighet inte funnits. Förbundssekreteraren hoppas att allt skall gå bra ändå och han räknar med att höstprogrammet huvudsakligen skall kunna klaras under oktober. Landsbygdsserierna bli ju något större än Div. I men de få i stället spela längre fram i nästa vår.
Indelningen sker efter geografiska principer och det blir alltså som förr en Div. I-serie med stadslagen och Slite, en södra och en norra. Till Div. I ha hittills anmält sig A 7, AIK, VIF och Slite och under dagen väntas definitivt svar från I 18. Till norra serien ha anmälts Fårösund, Martebo, Stenkyrka och Bro och troligen kan man räkna också med Boge och Rute i denna samling. Södra serien blir störst med lagen Hemse, Klintehamn, Hablingbo, Burgsvik, Fardhem, Alva och Ljugarn som definitiva samt Grötlingbo och Rone som eventuella. Denna indelning är visserligen inte ännu den slutgiltiga men den är mycket troligt att den kommer att fastställas efter dessa linjer. Serien blir dubbelrondig och starten sker nu om söndag som nämnts.

Den kvinnliga spänstledarekursen i Visby avslutad.
Tretton ledare utbildade.

Den av Gotlandspressens folkspänstpropaganda anordnade kursen i Visby för utbildning av kvinnliga gymnastikledare, vilken kurs pågått hela september månad tre kvällar i veckan med gymnastikdirektör Margit Löwenborg som ledare, avslutades i går.
Arrangörernas tack till ledare och deltagare framfördes av red. K. G. Anderson, som därvid lade deltagarna på hjärtat att efter bästa förmåga arbeta för att få igång spänstavdelningar på sina resp. orter och arbetsplatser. Lokalfrågan är ett besvärligt kapitel, sade tal. bl. a., men påpekade vidare att nian mycket väl kan nöja sig med mera provisoriska lokaler. Det är inte alls nödvändigt med fullt utrustade gymnastiksalar, utan man kan klara sig med ett större rum, lagerlokal, magasin o. dyl. Kursen har ju varit så lagd att spänstledarna instruerats även i rörelser som kunna ersätta sådana med redskap. Huvudsaken är att man kommer igång. Gotlands gymnastikförbund, dit man kan vända sig för råd och upplysningar, skall efter bästa förmåga hjälpa spänstledarna att få igång arbetet och i mån av möjlighet även hjälpa dem med att skaffa lämplig lokal.
De spänstledare som nu utbildats och ha den ansvarsfyllda uppgiften att ordna den kvinnliga folkspänsten i Visby och på några platser på landsbygden äro:
Maj Karlsson, Lillemor Elford, Doris Harryson, Eva Olofsson, Ingrid Stengård, Vicia Forslund, Ellen Englund, Dagmar Widerkrantz, Ingrid Jacobsson och Ingegerd Svanborg, samtliga från Visby, Elsie Östergren och Ellen Östergren, Åby i Bro, samt Lisa Göransson, Fjells i Endre.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 1 Oktober 1940
N:r 227

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *