Skadegörelse i Gotlands Fornsal.

I avdelningen för kyrklig medeltidskonst inträffade lördagen den 20 dennes på morgonen ett upprörande fall av skadegörelse å en där befintlig träskulptur. Det är den berömda madonnan från Träkumla kyrka, en av Fornsalens yppersta skulpturer från tidig medeltid, som utsatts för åverkan.
Lyckligtvis tycks förövaren blivit störd i sitt förehavande, då skadegörelsen huvudsakligen tycks inskräcka sig till ett 3 cm. långt hack. Åverkan kan rubriceras som rent nidingsdåd, då något förklarligt motiv tyckes uteslutet. Åtminstone synes det ej varit någon souvenirsamlande turist som varit i farten, eftersom någon hel bit ej skurits ut utan det vanställande hacket tycks gjort med ett trubbigt föremål, som skavt ur en ränna ur det mjuka träet.
Museets ledning kan givetvis ej göras ansvarig för det skedda, då det naturligtvis är omöjligt att övervaka varje besökare eller varje utställt föremål, men det inträffade är dock en kraftig maning till skärpt övervakning av de fritt utställda medeltida träskulpturerna. Skadegörelser vid offentliga museer i likhet med ovan skildrade äro ju inte så ovanliga. Senast var det ju den berömda Angelus av J. E. Millet i Louvremuseet, som utsattes för knivskärande besökares förstörelselusta. Å. M.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 22 augusti 1932
N:r 193

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *