Från landsbygden. Väte.

VÄTE, 19 juni.
En uppfinning som »går» är den af hr J. Jakobsson, Ronehamn, uppfunna brunnsborrningsmaskinen, f. n. i arbete hos landtbrukaren Kr. Pettersson, Haltarfve. Fördelarne af att borra med denna maskin äro , också flera,
Maskinen gör ett både snabbt och godt arbete. Allt efter jordens beskaffenhet borrar den från 5—17 meter om dagen, ett resultat som är omöjligt att åstadkomma genom borrning för hand. Och genom en i själfva borrstången anbrakt pumpinrättning uppföres ur borrhålet både vatten och slam, så att borrhålet alltid hålles rent, hvarigenom dels arbetet underlättas, dels det funna vattnet fort klarnar i brunnen. Dessutom ställer sig kostnaden för borrning med denna maskin billigare, än om man skulle borra för hand. Hr Jakobsson har f. n. fullt upp med arbete, så att stundom äfven en del af nätterna få sättas vill.
Den präktiga och praktiska maskinen, som så sistone åtskilligt förbättrats, så att t ex. borrens vridning kan ökas eller minskas o. s. v., gör uppfinnaren all heder.

Skörden af lucernvallar har nu tagit sin början, och visar ett mycket dåligt resultat. Kyla och torka i förening ha hämmat utvecklingen, så att lucermen endast är några tum, högst en half aln, lång. På backarna är den helt och hållet afbrunnen, I öfrigt lider mu åter allting af torkan, då den regnmängd, som it här öfver trakten, varit alltför otillräcklig. Betskörden, isynnerhet på styfvare lerjordar, ser ut att blifva mycket skral, om ej snar ändring i väderleken inträffar.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 20 Juni 1913
N:r 140

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *