Klintehamn.

Dragspelsmusiken tycks ha kommit på modet och ha den största förmågan att draga folk.
Här hölls nämligen i förgår afton en s. k. spelmanstäflan å dragharmonika i goodtemplarlokalen, som var proppfull af åhörare. Efter omkring en halftimmes väntan började ändtligen föreställningen med en marsch spelad af herr Rosenlund från Visby. Tekniken var ju högt uppdrifven, men något vidare skönt och konstnärligt kunde ej spåras. Följde så ett par nummer till af samme person. Därefter uppträdde falubon Almqvist, som ännu synes stå på vanlig »handklaversmusiks» nivå, och föredrog några
nummer. Följde sedan af båda dessa herrar ett par duetter, hvilka riktigt skar i öron och själ. Täflingen syntes bestå i att rentaf öfverflygla nvarandra i fortestyrka. Men så kom lyckligtvis ett lugnande moment, då hr Karlberg, själen idet hela, uppträdde med några nummer, som utfördes konstnärligt. Man förvånades öfver den fina nyanseringen, de vackra harmoniska öfvergångarna och den sant musikaliska uppfattningen för öfrigt. Herrar Rosenlund och Almqvist uppträdde ännu en gång hvar för sig, och om herr Rosenlunds spel kan sägas, att det bådar godt för framtiden, ty han stod mästaren närmast och hade för öfrigt ett värdigt och blygsamt uppträdande.
Herr Karlberg utförde sedan skickligt och virtuosmässigt ett par xylofonnummer.
50 och 75 öres entré är väl mycket för dylik musik. Borde kunna räcka med t ex. 35 och 50 öre, Publiken närmade sig trehundratalet.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 20 Juni 1913
N:r 140

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *