Sjuttiofemåring

Gottfrid Nylander.

Om söndag, den 4 januari, fyller godsägaren Gottfrid Nylander, Binge i Martebo, 75 år. Han är född i Fagerhults församling i Kalmar län och fick tidigt sätta i gång och arbeta hemma på gården — fadern var en driftig jordbrukare. Redan vid 17 års ålder fick ,han leda arbetet hemma på gården och var bl.a. med om att bygga en kvarts-millång väg från en gård, som fadern tillköpt. Man hade 30 nöt, 30 får och 2 hästar och skötte jordbruket utan maskiner. Sedan han genomgått Södra Kalmar läns folkhögskola och lantmannaskola jämte kontrollassistent-kurs på Högalid, praktiserade han i Skåne och Danmark och gjorde bl.a. goda lärospån hos en av Danmarks främsta jordbrukare på en fin gammal gård. Ursprungligen hade han nog tänkt ägna sig åt byggnadsfacket, som han hade både intresse och viss fallenhet för, men hur det nu var så blev det ändå jordbruket, inte bara beroende på omständigheternas tryck utan kanske främst på det stora intresse för djur han alltid haft.
Den 14 mars 1908 tillträdde Nylander arrendet av prästgården i Martebo med Lummelunda annex. Den befann sig då i dåligt skick, och för den nye arrendatorn blev de närmaste åren en ytterst arbetsam och påfrestande tid. Det fanns inte bostäder för den arbetarpersonal som behövdes, åkrarna var fulla av ogräs, jorden var vattensjuk osv. Nylander grep sig med friskt mod verket an. Bostäder byggdes, de öppna dikena avdikades, avloppen sänktes, tidsenliga redskap och rejäla lastvagnar — större än man någonsin sett i trakten — anskaffades, men först och främst arbetade N. på att få en stor och förnämlig kreatursbesättning. Om hans arbete härvidlag vittnar uppgiften, att prästgården 1908 födde 17 nöt, 1914 70, vilken siffra sedermera ytterligare ökades.
Efter att ha satt arrendegården i mycket gott skick, inköpte Nylander 1918 Binge gård och fick då liksom börja på ny kula. Även denna gård var nämligen i bristfälligt skick nyed vattensjuk åkerjord och skogsmark, och det krävdes mycket arbete för att få bättre stil på gården. Under årens lopp har Nylander fullständigt dikat skogsmarken och det mesta av åkerjorden, samtidigt som han fortsatt att i främsta rummet ägna sig åt sitt huvudintresse djuruppfödning. Han har framträtt som en av Gotlands största djuruppfödare, och många fina nötkreatursbesättningar här i länet har utgått från det goda djurmaterial som dragits upp på Binge. Även på fastlandet har Binge-namnet blivit känt genom framstående avelsdjur, som kommit från Nylanders gård. F.ä. är det inte bara nötkreatur, som sålts från Binge, utan därifrån har också renrasiga hingstar levererats.
Gottfrid Nylander kom med mycket som var nytt för jordbrukarna i Martebo och Lummelunda, och han var inte sen att i praktiken omsätta vad han lärt i Småland, Skåne och Danmark. Själv har han alltid arbetat hårt, och i allt sitt arbete har han haft god hjälp av sin familj. Arbetet har helt tagit hans tid och intresse i anspråk. Men så vet han heller ingenting roligare än att syssla med djur och arbeta i skogen. Det ger mer förströelse och tillfredsställelse än att springa på bio och mycket annat, säger han, och sällskap har man också.

Gotlänningen
Onsdagen den 31 December 1952
Nr 303

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *