Burgsviks lotsplats bör bibehållas.

Länsstyrelsen tillstyrker liksom Burgsviks hamndirektion lotsstyrelsens framställning om att Burgsviks lotsplats skall bibehållas samt att den vakanta lotsförmansbefattningen vid lotsplatsen får återbesättas. med Ordinarie innehavare.
Hamndirektionen har bl. a. påpekat, att trafiken över Burgsviks hamn de senare åren ökat betydligt. Detta hade inte kunnat ske om den trygghet en lotsplats skapar inte varit att tillgå. Antalet lotsningar är visserligen ringa, men bara vetskapen om, att lots finns att tillgå vid fara eller ogynnsamt väder är en stor tillgång och fördel för de sjöfarande. Om lotsplatsen skulle dras in blir en mycket stor del av kusten från Klintehamn i norr till Hoburgen i söder obevakad, Det rör sig om en sträcka på cirka sju mil.
Av särskilt stor betydelse är också den kontroll, som ett lotsuppassningsställe som det i Burgsvik har på icke önskvärd sjötrafik. Lotsförmanstjänsten bör återbesättas med en ordinarie innehavare, som kan bli bofast och väl förtrogen med farleder, fyrar och sjömärken. Personalen bör också utrustas med bättre tjänstebåtar.

Gotlänningen
Lördagen den 20 December 1952
Nr 296

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *