Ängsmark eller skogsmark?

Svår nöt inför hovrätten.
En lantbrukare från norra Gotland som avverkat en del ekar hade av häradsrätten frikänts från ansvar att han olagligen skulle ha gjort detta. Domen hade nu överklagats av landsfiskal Sonde som ansåg att svar. varit väl medveten om att han olagligen avverkat ekarna, för vilket han erhållit en god inkomst.
Svar. bestred detta, han menade att den mark där ekarna avverkats var att betrakta som ängsmark och att följaktligen något tillstånd inte behövdes Gentemot detta menade åkl. att marken var att anse som skogsmark och tillstånd måste ges av skogsvårdsstyrelsen.
Händelseförloppet var detta att svar. vid en första avverkning fått styrelsens tillstånd och jägmästare hade också varit på platsen och stämplat. Virket hade sålts till en uppköpare som emellertid fann detta ganska dåligt och ville ha mer. Svar. hade också stämplat ut en del till och sålt detta, efter som han sade han fått svaret av uppköparen att något tillstånd inte behövdes när det gällde avverkning på ängs- eller betesmark. Svar. menade att eftersom han använt marken till bete så var det hela juste.
Ängsmark eller skogsmark blev följaktlligen det som målet kom att handla om. Tidigare hade skogsvårdsexpertis hörts i saken och kommit till den slutsatsen att det var fråga om skogsmark. Den uppfattningen hade även f. länsjägmästare Melin som inkallats som vittne till hovrättens förhandling i dag. Tolkningen av en paragraf i skogsvårdslagen om att mark var att anse som betesmark först då den väsentligen utnyttjades som sådan föranledde en hel del diskussion mellan å ena sidan åkl. och svar. biträde jur. kand. Dufvenmark. Den förre ansåg att det ifrågavarande området hade mycket liten uppgift att fylla som betesmark medan motparten menade tvärtom — svar. hade tidigare haft 8 kor betande på området men i sommar endast 4. Nu hade han köpt fyra kalvar och hade för avsikt att skaffa sig en besättning på 10 kor, vilka skulle beta på området.
Svar.-biträdet fann detta mycket betydelsefullt i sammanhanget, medan däremot åkl. inte tyckte detsamma. — Dessutom är jag inte övertygad om att svar. verkligen tänker sätta upp en besättning på 10 kor, sade han. — Det kan han bli det! kom det snabbt från svar.
Huruvida nu marken skall bli ansedd som ängs-och betesmark eller skogsmark tar nu hovrätten sig en funderare på till den 12 dec. då dom meddelas.

Gotlänningen
Fredagen den 28 November 1952
Nr 277

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *