Segslitet skrotmål inför hovrätten.

Det bekanta »skrotmålet» som var uppe i rådhusrätten i våras överklagades efteråt av stadsfiskal Age och kom i dag upp till behandling i hovrätten. Målet upptar flera åtalspunkter, först stöld och häleri i samband med försäljning av en kronan tillhörig skinnjacka.
Inblandade i denna affär var från början tre personer, men då en ansågs ha fått en fullt tillfredsställande dom, var inte denna överklagad utan endast de båda andras. Rådhusrätten hade här frikänt. Åkl. yrkade nu att den ene svar. skulle dömas för medhjälp vid grov stöld och den andre
I för häleri. Den ene hade varit med om att sälja skinnjackan för att få pengar till ett krogbesök och åki. menade att han varit väl medveten om att jackan var kronans. Detta ,bestred svar. — han hade nog haft en tanke åt det hållet men inte förrän efter affären gjorts upp. Den för häleri åtalade sade sig inte ha tänkt på att jackan varit stulen sedan han särskilt frågat om detta, varför han bestred detta åtal. Åkl. fasthöll emellertid vid sitt yrkande. Han påpekade att båda svar. — o. det gällde f. ö. också svar. i de andra åtalspunkterna från början erkänt men sedan de kommit i goda advokathänder hade de tagit tillbaka sina erännanden och bestridit det mesta.
Den ene svar. i »jackmålet» var även åtalad för stöld av skrot m. m. från en byggnadsfirma i Visby. För detta hade han blivit villkorligt dömd av rådhusrätten till 6 mån. straffarbete. Två andra agerande i detta åtal hade helt frikänts. På alla yrkade nu åkl. åter ansuar för grov stöld och alltså ändrade domar. Svar. bestred. Den villkorligt dömde uppgav som tidigare att han handlat i god tro när det gällde tillgrepp av sand, cement, grus och diverse skrot. Han hade vid tidigare tillfällen fått löfte om att ta hand om en del överbliven materiel och då trodde han att han kunde lägga beslag på det nu också.
Efter lunchrast hördes de båda andra svar. i målet och vidare har man under eftermiddagen att behandla de skadeståndskrav som från byggnadsfirmans sida rests mot de åtalade, krav som dessa bestrider. På den ene yrkades bl. a. sammanlagt 7.865 kr och på de båda andra summa 1.748 kr.

Gotlänningen
Onsdagen den 26 November 1952
Nr 275

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *