Visby lottakår.

höll i går kväll årsmöte i Hantverkargården under ledning av kårchefen, fru Ingrid Löwenberg, vilken riktade en välkomsthälsning till de till ett 90-tal uppgående medlemmar, som infunnit sig till årsmötet.
Av årsberättelsen framgick att i två av lottaförbundet anordnade kurser för flyglottor deltagit 31 resp. 12 lottor, i en kurs för marinlottor 10 och i en kurs i expeditionstjänst för armélottor 13 lotter. Dessutom ha medlemmar deltagit i åtskilliga kurser på fastlandet. Lottorna ombesörjde all förplägnad vid kyrkliga ungdomens riksmöte i Visby, i vilket 1.200 personer deltog, varvid ett 30-tal lottor var i arbete. Även vid övningar m. m. ha kårens lottor i många tillfällen ombesörjt servering.
Kårens inkomster under året belöpte sig till 8.810 kr och utgifterna till 4.296 kr, varför behållningen som vid årets ingång uppgick till 7.942 kr, vid årets slut stigit till 12.456 kr.
Den 30 juni räknade kåren 405 medlemmar, varav 205 aktiva, 168 understödjande, 4 unglottor och 28 ständiga medlemmar. Medlemsantalet ökade under året med 36.
Till ledamöter i styrelsen återvaldes för två år i tur avgående fruarna Ulla Melin och Lalla Elfving samt fröken Elsa Calissendorff samt till suppleant fröken Märta Östman. Till revisorer valdes fröken Lisen Wiman och fru Anna-Lisa Hultgren. Ombud vid distriktsmötet blev fru Inga Almqvist samt fröknarna Elsa Granlund och Ingrid Olsson samt vid riksmötet kårchefen fru Ingrid Löwenberg och vice kårchef en fru Barbro Walberg.
Till ett antal ledamöter utdelades 10-årsnålar samt 15- och 25 årsstjärnor.
Kårchefen tackade kårens medlemmar för gott arbete under det gångna året och fru Walberg framförde tacket till kårchefen och överlämnade en nål med arme-, marin- och flygemblemen.
Därefter lämnades ordet åt fru Henny Mörner från Stockholm, som på ett gripande sätt skildrade de människoöden, som man möter flyktinghjälpen i Tyskland. Inomeuropeisk Mission nedlägger också ett omfattande arbete vid sina tre »Schwedenheim» i Hannover, Berlin och Kloppenburg. I detta arbete möter de svenska hjälpdelegaterna människospillror, som draga sig fram under vidriga omständigheter och som ytterst väl är beroende av all den hjälp de kan erhålla .I anslutning till föredraget visade fru Mör-ner också tre rullar film, som hon upptagit från verksamheten och som ytterligare underströk den död, som råder bland de till ett 20-tal miljoner uppgående flyktingarna i Väst-Tyskland.
Fru Mörner avtackades hjärtligt och fick som minne av besöket här ett par stickade vantar. Därefter samlades man kring kaffebordet och vidare upptogs en kollekt, som inbragte omkring 100 kr till I. M:s arbete. Det bestämdes också, att när lottorna den 30 november anordnar adventskaffe i Frimurarlogen, skall behållningen användas till bl. a. flyktinghjälpen i Tyskland. Årsmötet slutade därefter på traditionellt sätt med »Du gamla du fria».

Gotlänningen
Tisdagen den 18 November 1952
Nr 268

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *