Hemse sparbank 50-årslubilerar

med medaljöverlämnin och film.
När kassören Erik Johansson och räkenskapsföraren Anders Andreasson på fredag klockan 15 öppnar Hemse sparbanks lokal i Kommunalhuset är det ett historiskt ögonblick. Då är det precis på timmen 50 år sedan man började. Det var nämligen fredagen den 14 november 1902 klockan 15 som Hemse sparbank för första gången slog upp sina portar. Det var inga storslagna portar precis, utan det var i kommunalrummet i skolan vid kyrkan som den förste räkenskapsföraren, handlanden A. Melin, residerade.
År 1902 började man, som sagt, och det var på initiativ av dåvarande rektorn vid folkhögskolan, Th. A. Sätervall. Det var nämligen på hans förslag som man på kommunalstämma den 23 mars beslöt tillsätta en kommitté för ordnandet av en sparbank i socknen. I denna kommitté valdes rektor Sätervall till ordf. och som övriga ledamöter valdes A. Melin, N. J. Johansson, E. Helling och H. Sandelin.
Kommittén arbetade snabbt och den 14 november började man. Den första som kom för att ta ut sparbanksbok var initiativtagarens maka, fru Jenny Sätervall, och i bok nr två skrevs namnet Elsa Duse. Det var finånga som ville sätta in slantar den första dagen och när det var stängningsdags kl. 16 hade man fått in 805 kronor. Första lånet beviljades 28 nov. och det var till Godtemplarlogen »Goda Hoppet» som fick låna hela 1.000 kr mot inteckning i logens fastighet. Sedan dess har man beviljat många lån. Sista numret räkenskapsföraren skrev i låneboken var 557.
Sparbanken har under de gångna åren sedan 1928 årligen delat ut pengar till nyfödda och skolbarn inom Hemse och Alva socknar (banken betjänar nämligen Alva också). Ur Dahlbäckska minnesfonden får det flickebarn s9m föds den 12 juni före kl. 22 en premie på 100 kr. Under jubileumsår får dock denna premie utdelas till den flicka som är född närmast den 12 juni. På lördag, när jubileumsfesten hålles, kommer det att tillkännages vem som får hundralappen. Vid festligheten kommer också medaljöverlämning att ske och vidare blir det filmförevisning i Hemse Bio för vem som helst i Hemse och Alva socknar. Banken har nämligen sänt ut inbjudan genom en liten broschyr som heter »50 år i samhällets tjänst».
Banken har nu 650 sparbanksböcker med en sammanlagd behållning av i runt tal en halv miljon kr. Utlånade medel uppgår till 450.000 kr fördelade på 120 låntagare. Sparbanken har i sin lokal ia kommunalhuset (anmärkningsvärt är att banken alltid följt efter när kommunalrummet har flyttat). Nu är tanken i alla fall den, att man skall lämna det »kommunala», ty sedan storkommunen börjat .har det blivit för trångt.
Till sist citerar vi första paragrafen i bankens stadgar, vilken är en god karakteristik av ändamålet med bankens verksamhet.
Det heter: »Sparbanken har till ändamål att företrädesvis af mindre bemedlade inom Hemse socken till förräntande mottaga penningar och genom räntans läggande till hufvudstolen dem ytterligare förkofra, samt medlen utan afdrag af omkostnader för dems förvaltning, insättarnas eller deras rättsinnehafvare tillhandahålla i den ordning nedan säges.»

Gotlänningen
Onsdagen den 12 November 1952
Nr 263

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *