A. Lorensson 50 år.

Den 13 november fyller jordbrukskonsulenten hos Gotlands läns hushållningssällskap Arnold Lorensson, Visby, 50 år.
Född i Kalmar landsförsamling och uppfödd vid jordbruket på Öland, avlade han 1918 realexamen i Kalmar och efter fortsatta studier på Önnestad och Alnarp agronomexamen 1927.
Hans första befattning som agronom var som lärare hos rektor Ingemar Gezelius på Hamra lantmannaskola i Östergötland. Med sysselsättning på hushållningssällskapet i Östergötland på somrarna, huvudsakligen med avdikningsfrågor, varade lärarverksamheten på Hamra ända till hösten 1930, då L. tillträdde en befatning som betinspektör hos Svenska sockerfabriks aktiebolaget med placering på Gotland.
Betinspektörsarbetet varade till våren 1939, då det utbyttes mot konsulentverksamhet i Skåne för Mjölkpropagandan. Snart ställdes dock färden åter till Gotland, det var hösten 1940, då L. blev jordbrukskonsulent hos hushållningssällskapet. Detta arbete, har han sedan alltfort varit trogen.
Arnold Lorensson är den borne läraren, talaren, skribenten och propagandisten. Omedelbar och medryckande i både tal och skrift fångar han intresset. Pigg och oförskräckt är han färdig att pröva nya ideer och uppslag. Där han är verksam, står det ej stilla, därom vittnar resultaten av hans mångåriga verksamhet på Gotland.
Redan som betinspektör medverkade han till en anmärkningsvärd uppryckning av sockerbetsodlingen, som under de åren faktiskt upplevde en guldålder. Då blev det fråga om ransonering av betarealerna.
Som jordbrukskonsulent har han ägnat stort intresse åt främjandet av såväl hamp- som oljeväxtodling, och resultatet härav är väl känt. På Gotland finns f. n. nära hälften av hela landets hampareal och den relativt största oljeväxtarealen för alla län. Även fröodlingen, som tidigare var högst obetydlig på Gotland, har under hans verksamhetsår fått en betydande omfattning.
Hans initiativrikedom och arbetsförmåga har gjort att han tagits i anspråk för uppgifter utom den direkta tjänsten. Han är således styrelseledamot i Sveriges oljeväxtodlares centralförening och tidigare även i Aktiebolaget Hampberedning, sekreterare i Gotlands frö odlareförening, styrelseledamot i Gotlands centralkassa samt revisor i AB Gotlands bank. Han är dessutom en flitig skribent i såväl fack- och ortpress.
Jubilaren är god och glad och man har aldrig tråkigt i hans sällskap. Därom vittnar det stora antal vänner, som genom undertecknad lyckönskar honom på högtidsdagen.
—gg

Gotlänningen
Fredagen den 7 November 1952
Nr 259

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *