5 miljoner till kungen.

45.000 Från Gotland.
STOCKHOLM 4/11 (TT). Konung Gustaf VI Adolfs 70-årsfond för svensk kultur har nu överskridit 4.700.000 kr. Fortfarande strömmar bidrag in från hela landet. På måndagen kom det tredje bidraget på 100.000 kr. Hittills har 38.620 listor redovisats, men åtskilliga tusen listor väntas in de närmaste dagarna. Kungakommittén tror sig kunna på konungens födelsedag den 11 november överlämna en avrundad summa av 5 milj. kr.
Däri ingår icke det bidrag i form av restaurering av fontänerna i i Drottningsholms slottspark, som lämnats av Byggnadsindustriförbundet, Byggnadsentreprenörf öre ningen och Väg- o. vattensbyggarnas arbetsgivareförbund samt dessa organisationers medlemmar och som beräknats kosta ca 250.000 kronor.
Kunganålen syns nu på allt fler rockuppslag och från kunganålscentralen har nästan hela den tillverkade upplagan sänts ut till försäljningsorganisationer.
Riksbanken har levererat hela restupplagan av, kungamyntet till banker, sparbanker och postanstalter. På måndagen kunde riksbanken I såhinda icke effektuera alla efter-beställningar.
— På Gotland hoppas vi nå upp till 45.000 kr, säger bankdirektör Gösta Löfgren, men ännu fattas det 7-800 kr. Då är emellertid att märka, att en del listor ännu är oredovisade och att man ännu kan teckna bidrag i riksbanken eller på civilförsvarets expedition i Visby — i varje fall november månad ut. Bästa resultatet hittille redovisar Vall med 1: 76 pr invånare, och därnäst följer Sundre med 1: 57, Näs med 1: 41 och och Hogrän med 1: 34. Goda resultat har redovisats även från Oja, Stånga och Ardre, och kring enkronasstrecket ligger Endre och Bäl. De svagaste insamlingsresultaten rapporterar Ala och Lärbro med 12-13 öre pr invånare, och även Lojsta, Levide, Halla och Lummelunda ligger mycket lågt — ännu så länge. Det går nämligen ännu att förbättra resultaten, det är ingenting som hindrar att flera listor rekvireras av intresserade personer.
Vad kunganålen beträffar, har den tyvärr sålts i ett alltför blygsamt antal på ön, tydligen beroende på en klen försäljningsorganisation. Kungamyntet har rönt livlig efterfrågan, men ännu finns det att få här i Visby. Och så får man nu hoppas, att de kungatrogna gotlänningarna gör en vacker slutspurt i kungainsamlingen. Han är värd det, kungen.

Gotlänningen
Tisdagen 4 november 1952
Nr 256

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *