Betmottagningen vid körvågen i Roma har börjat i dag.

Mottagningen av betor vid körvågen vid sockerbruket i Roma har börjat i dag och vi räknar med att i bästa fall få in 150 ton, mot normalt 250 ton, omtalar betinspektör Nils Nilsson vid samtal med Gotl.

På tisdag börjar mottagningen vid de olika vågstationerna, och vi är tacksamma för att så många odlare som möjligt kommer med sina betor, så att vi kan sätta igång med avverkningen vid fabriken. Det beror nämligen helt på tillförseln när vi skall kunna starta, och i vanliga fall brukar det behövas cirka 1.000 ton för att kunna göra detta. F. n. är ju upptagningen av betorna mycket besvärligt, men blir det bara uppehållsväder, så kan man räkna med att det skall gå bättre.
Den senast uppmätta sockerhalten, 18,5 proc., är under nuvarande förhållanden överraskande hög, och som jämförelse kan nämnas, att sockerhalten i skånebetorna uppgår till knappt 16 proc. Betvikten pekar på en medelskörd av 28 ton pr hektar. I fjol uppgick medelskörden till endast 22,5 ton men då var ju i gengäld sockerhalten rekordhög.

Gotlänningen
Fredagen 17 oktober 1952
Nr 241

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *