Sportspalterna.

Fotbolls boxning.
Att vara domare i fotbollsmatcher nu för tiden är på sina håll inte så lustigt. I en del matcher går domaren in med andan i halsen, det kan tänkas att det kan bli smörj av någon hetlevrad. Det gick bl. a. hett till i Smålandsfotbollen i söndags. I Timsfors blev domaren Gösta Bengtsson från Värnamo utsatt för direkt misshandel. En spelare tyckte inte om att domaren dömde straff till förmån för det gästande laget från Strömsnäsbruk. Spelaren1 hade fällt en anfallsman i Strömsnäs! bruk och han protesterade vilt mot domslutet i mindre väl valda ordalag. När domaren i all vänlighet ville förklara domslutet för den argsinte, brast det löst på allvar oc hspelaren gick på domaren och slog denne hårt mitt i ansiktet med knuten hand. Spelaren; blev självfallet utvisad och har med I säkerhet svåra efterräkningar att vänta. Strömsnäsbruk vann matchen med 3-1! Hett gick det också till i Forserum. Centern Weine Jern blev formligen knockad vid ett anfall av motståndarmålvakten med en perfekt knytnäve och måste bäras av plan och var sedan borta resten av speltiden. Hur skulle det vara om sådana spelare bytte om sport och övergick till boxning i stället, om de nu inte kan avreagera sig på annat sätt? Fullt så hårt går det förstås inte till i Gotlandsfotbollen, men man har en känsla av att spelarna börjar ta till allt mer friare »vapen». Hittills denna säsong har tre spelare i seriematcher utvisats. I söndags var det en B-lagsspelare i Stenkyrkalaget som fick lämna planen. Vad han gjort för ofog, är obekant, men man får väl tro att utvisningen var motiverad. Hur skulle det gå om domarna gick i strejk, om de ansåg att det inte längre var något nöje att döma fotboll, så som en del spelare uppför sig mot dem och deras domslut? Det skulle bli stopp i serierna, och då fanns ju tillfälle att grunda över hur man bör uppföra sig i en match. Ingen är ofelbar, ej heller domaren, men i de flesta fall är domarens misstag inte av sådan art, att det förrycker spelet, Domare har berättat, att det många
1 gånger känns nervöst och spännande att gå in på plan bland de 22 spelarna. De vet att gör de något misstag, då ligger skällsorden i luften.
Nej, fotbollspelare! Gör ert bästa, uppträd som sportsmän, även om domaren skulle göra ett misstag. Ju flottare uppträdande, desto lättare blir det för domaren och publiken får också större behållning.
ELLDE

Negerboxare dog av knock.
Den 21-årige lovande negerwelterviktaren Jimmy Taylor avled på måndagen av de skador han ådrog sig i en match i New Orleans i fredags utan att. ha återfått medvetandet efter knock-outen.
För två veckor sedan besegrade Taylor lättviktaren Luther Rawlings, och han var storfavorit i fredagsmatchen mot sin 19-årige debuterande rasfrände Charley Joseph men slogs ut i sjätte ronden och fick svåra huvudskador.

Tage Lindström idrottskonsulent i Stockholms IF.
Bördig från Göteborg men skolfostrad i Stockholm är Stockholms idrottsförbunds nye idrottskonsulent Tage Lindström ingen nykomling i idrotts-ledarsammanhang. Trea i årets SM i fäktning var han under sin officerstid — nu reservare vid A 7 — gymnastik-och idrottsofficer samtidigt med att han svarade för pösterna som kassör och sektionsledare i Gotlands idrottsförbund. För tre år sedan återvände han till huvudstaden och blev v. ordf. i Stockholms fäktförbund och dess representant i Stockholms idrottsförbunds styrelse.

Dahlin vann KM i nattorientering.
Visbyklubbarnas gemensamma KM i nattorientering i går kväll hade på grund av det ruskiga höstvädret inte lockat ut så många deltagare. Endast sex ställde upp — fem av dem var AIK:are, den sjätte var junioren Tore Lyth, Slite IF, som var med utom tävlan. Han hade trotsat vädret och cyklat Slite—Bara tur och retur för att få vara med.
Start och mål var förlagt till Bara ödekyrka och banan som mätte 10 km hade lagts av Bengt Nordberg, Bro SK. Segrare blev Einar Dahlin före Georg Jolby, »Kia» Karlsson och »Masse» Hellgren.

Seriematcherna framflyttas 1 tim.
I söndags inträffade det ovanliga att en seriematch fick avbrytas 10 min. före full tid, på grund av mörkret. För att inte samma sak skall upprepas kommer samtliga eftermiddagsmatcher om söndag att spelas en timme tidigare. Alltså enl. programmet de matcher som börjar kl. 13 sätter i gång 12, de som annars börjar kl. 14 börjar 13 och slutligen de kl. 16 börjar kl. 15. Den enda match somspelas på ordinarie tid kl. 13 är AIK—Dalhem jun.

Högt anbud.
Promotor Sam Becker i Cincinatti har erbjudit Rocky Marciano 400.000 dollar om han försvarar sin VM-titel mot segraren i onsdagsmatchen mellan Ezzard Charles och Bernie Reynolds. Becker föreslår att titelmatchen skall gå i Cincinatti i juni nästa år.

Klubbmeddelanden
ROMA IF

Klubbmästerskap i fri idrott ordnas på lördag för juniorer och seniorer på Lärkängen. Start kl. 15.
ALLA EFTERMIDDAGSMATCHER
om söndag framflyttas en timme. Enda eftermiddagsmatch som behåller ordinarie kl. 13 är AIK—Dalhem jun.

Visbybesökarna landslagsmässiga.
En allsvensk förpostfäktning blev tisdagskvällens landskampsmatch i handboll i Örebro mellan Närke och Värmland. Båda landskapen representerades nämligen av sina allsvenska lag Örebro SK resp. Karlstad BIK. Matchen blev hård och rivande och Närke vann välförtjänt med 11-7 efter att ha visat det finessrikare spelet.
Målvakten Roland Mattsson — tidigare Hellas — vänsterback Lasse Karlsson och vänsterytter Rune Åhrling i det segrande laget — samtliga med i matcherna i Visby för en vecka sedan — är redan landslagsmässiga. Den sistnämnde blev f. ö. matchens störste målskytt med fyra fullträffar på sitt konto.
I sammanhanget kan nämnas att Örebro har mist en av sina bästa spelare Rune Bruce, som återgått till sin moderklubb Motala AIF. Bruce är även en mycket god fotbollspelare.
På söndag är det allsvensk urpremiär i Stockholm, och det blir Örebro SK och Stockholms AIK som drabbar samman, det bör bli en sevärd match.

Tipspengarna
Tipsresultat för tävlingsdagen den 5 oktober.
Stryktips: 104 vinnare med 12 rätt får 3.361 kr, 2.396 vinnare med 11 rätt får 145 kr och 22.327 med 10 rätt 15 kr.
Siffertips: 9 vinnare med 4 rätt får 2.434 kr och 366 med 3 rätt 29 kr.
Pooltips: Pool 1-401, 2-167, 3-669, 4-41 och 5-11.

Gotlänningen
Onsdagen 8 oktober 1952
Nr 233

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *