15-talet pojkar trivs med arbetet på Slöjdskolan

men inte med lokaliteterna.

Här håller Åke Svedjer, Visby, på med sitt gesällprov, ett dokumentskåp.

Den 1 aug. började verksamheten vid populärt kallat Verkstadsskopav på Klinten i Visby. Fyra nya elever satte då för första gången sin fot inom skolans väggar och sammanlagt är det nu ett 15-tal ynglingar som håller på med sin utbildning till möbelsnickare. De trivs bra med utbildningen som leds av yrkeslärare Arne Rydberg och möbelarkitekten K. G. Swebilius men mindre med lokaliteterna som ju inte precis hör till de trevligaste heller.
I undervåningen träffade vi på en av de nykomna eleverna, Karl Lodnert från Martebo, som var ivrigt sysselsatt vid en rikthyvel – han har nu fyra arbetssamma år framför sig på skolan med omväxlande praktik och teori som han får nere på »Teknis» vissa dagar i veckan, det är matematik, möbelritning, yrkesekonomi och diverse annat som en möbelsnickare måste vara hemma på som han pluggar där. Sin fritid ägnar han helt åt sport, han är en duktig spelare i pojklagsserien, där han försvarar Tingstäde TK:s färger. Han är fullt nöjd med sitt val av yrke, och som sagt – om fyra år har Gotland ännu en duktig möbelsnickare. Många är de som gått på Verkstadsskolan i Visby och som när de kommit ut som snickare efter avlagda och godkända gesällprov gjort sig kända som särskilt duktiga yrkesmän.

Karl Lodnert från Martebo heter den här flitige gossen vid rikt hyveln.

Två gesäller.
Apropå gesällprov så har skolan f. n. två elever som just nu lägger sista handen vid sina gesällprov: Det är Stig Nordström, Fårösund, och Åke Svedjer, Visby. Den förre har gjort ett glas- och silverskåp i mahogny och amboinarot. Ett vackert arbete som liksom Svedjers trevliga dokumentskåp säkerligen finner nåd inför Visby fabriksoch hantverksförenings granskningsnämnd. Stig har lagt ned sammanlagt 550 timar på sitt arbete och Åke 700. Innan de på allvar kommer ut i förvärvsarbetet skall de klara av sin värnpliktstjänstgöring, men sedan är det ingenting som hindrar dem från att ta anställning vid någon möbelsnickareverkstad för att där ytterliare förkovra sina kunskaper i yrket så att de blir ännu bättre skickade mästare när de – som de hoppas – en dag blir egna företagare.

Stig Nordström, Fårösund, ger här
sitt gesällprov, ett skåp för glas
och silver, en sista putsning.

Gotlänningen
Lördagen 13 september 1952
Nr 212

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *