Dagens Turist.

En gammal gotlänning, men sedan länge naturaliserad skåning, kom in på redaktionen i dag och hälsade på. »Gammal gotlänning», ja, i dubbel bemärkelse skulle man kunna säga, eftersom hans namn är knutet till Gotlänningens historia. Inte så att han själv haft något med tidningen att göra, men pappan, advokaten A. C. Stenmark, hade det desto mer. Det var nämligen han som 1884 grundade Gotlänningen och blev dess förste redaktör.
Sonen, som alltså nu tittade in på A. C. Stenmarks gamla tidning, heter Birger Stenmark, är veterinär till yrket och vid det här laget 74 år gammal — han fyllde för resten de 74 i söndags. Egentligen är han varken gotlänning eller skåning, eftersom han är född i Köpenhamn, där föräldrarna då var bosatta. Men barndomsåren tillbragte han på Gotland, och 1898 avlade han studentexamen i Visby, Han minns naturligtvis väl den mycket vördade o. mycket fruktade rektorn, Gustaf Jacobson, och han minns också studentkamraterna mycket väl: det var Calle’ Lindström och Ivar Een, Arvid Kindberg och Arvid Cedergren, Elof Lindqwister och Gustaf Stenström, Henrik Pettersson och Tage Danielson, Bernhard Fahlström och Tryggve Ytterberg, Vilhelm Grönstrand, »Tuppen» kallad, och Johannes Uddin.
Birger Stenmark tänkte först ägna sig åt apotekaryrket, avlade farm. kand.-examen och arbetade som farmacut till 1905. Det året slog han emellertid om, blev inskriven vid gamla Veterinärinstitutet vid Karlavägen och avlade veterinärexamen 1910. Från 1911 till 1943, då han avgick med pension, har han varit anställd vid Malmöhus läns hushållningssällskaps bakteriologiska laboratorium och tuberkulosavdelning, och hela sin veterinära gärning har han ägnat åt nötkreaturstuberkulosens bekämpande.
1943 blev han som-sagt pensionerad, men ingalunda har han slagit sig till ro för det. Han trivs med att ha något att göra, och därför har han vid åtskilliga tillfällen haft förordnanden både på Malmö slakthus och på skilda apotek i Malmö och Malmötrakten. I augusti 1950 tjänstgjorde han f. ö. på Visby apotek, och just nu kommer han från ett förordnande på apoteket i Svedala.
Sedan 1911 bor dr Stenmark i Malmö, och han trivs bra med både staden och skåningarna, säger han. Han är gammal ungkarl, och syskonen är skingrade åt skilda håll. En bror är lantbrukare i Norrlanda och en är bosatt i Nairobi, Kenya. Av systrarna är en bosatt i Stockholm och en i Borensberg. Urprungligen var det sju i syskonskaran, men två är döda, båda utomlands, nämligen i Rhodesia och Finland.
Dr Stenmark kom hit i morse med »Visby» och tog in på Solhem. Fint väder och härlig resa, förklarar han. Hans egentliga ärende den här gången är att sälja den stuga han sedan länge äger vid Vikers i Boge och där han vistats åtminstone något mest varje sommar utom under krigsåren, då kronan lagt beslag på den. Men även om stugan nu blir såld, så tänker han inte definitivt bryta banden med fosterön för det.
Någon gång kommer man väl alltid tillbaka, om man får leva och ha hälsan, säger han småleende.
Och vi tackar för den trevliga pratstunden med sonen till Gotlänningens grundare.
Turistsnoken.

Gotlänningen
Tisdagen 19 augusti 1952
Nr 190

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *