Våldsamt oväder med skyfall och åskslag

härjade natten till i dag östra Gotland.
Östra Gotland hade i natt ett fruktansvärt oväder, och värst var det i Östergarn o. Gammelgarn. Där föll över 100 mm regn i natt i samband med ett kolossalt åskväder, som orsakade flera brott på både telefon- och kraftledningarna. Åkerfälten är översvämmad e, så att på många håll endast axen syns ovanför vattenytan. För jordbrukets del är inte de stora nederbördsmängderna så välkomna — skörden kommer att försenas avsevärt. Regnet började redan natten till söndagen, och i går regnade det praktiskt taget hela dagen. Samtliga arrangörer av friluftsfester på Gotland måste i går inställa sina fester.
— Vädret här ute var något kolossalt, det måste ses, det går inte att beskriva, säger man i Rune Nilssons affär i Gammelgarn. Askan stod här över i flera timmar, och det var flera nedslag i både kraftlednings- och telefonstolpar. Översvämningar är det överallt.
I grannsocknen Östergarn blev det också över 100 mm och åsknedslag både i byggnader och kraftledningssto par. Hos lantbr. John Ahlgren, Hallgårds, slog blixten ned i en lada, och vid kyrkan förstördes sex kraftledningsstolpar, så att socknen blev strömlös. Sammanlagt fick man i Katthammarsvikstrakten mellan 120 och 130 mm under helgen, medan det på Östergarnsholm i morse uppmätts endast 17 mm.
— Det var ett fruktansvärt skyfall, säger lantbr. Magnus Bendelin, Bengts i Östergarn. På lågt liggande fält gick vattnet upp till axen på den mogna säden, som skulle ha skurits i dag, och vattnet har plöjt stora fåror på åkrar och fält.
— Det här kommer att försena skörden avsevärt, säger lantbr, Erik Lindgren, Hugreifs i Gammelgarn. En del har redan skurit rågen, och den står naturligtvis ute. Blir det bara varmt efter det här, så kommer det åtminstone att bli fint för rotfrukterna.
— Regnmängden skulle varit uppdelad i två perioder, tycker lantbr. Heijke Hederstedt, Dahls i Lye, jag sådde höstraps häromdagen, men hela åkern liknar nu en insjö. Sammanlagt har vi fått 64 mm under helgen.
Samtliga festarrangörer fick ställa in sina evenemang på söndagen. I Vall, där det var storfest, hade man som tur var regnförsäkrat, säger handlanden Karl-Olof Dahlström, Vall, så man gör nog inte någon större förust ändå.
I Visby uppmättes 24,6 mm, Gotska Sandön 3,7, Klintehamn 31, Ljugarn 91, Vamlingho 24, Alskog 90 och Fröjel 41 mm.
Även Stånga har fått en hel del med av den ymniga nederbörden. 73 mm blev det där under veckoslutet, och en sådan nederbörd minns man inte att Stånga haft på årtionden. Orsaken till ovädret är, skämtar man i socknen att man tagit av taket på kyrktornet; det pågår nämligen reparation av kyrkan. Så var det också sist Stånga hade rekord — fick över hövan mycket vatten från ovan — 1907 eller när det nu var, säger Gotl:s meddelare, lantbr. Edvard Larsson!

Gotlänningen
Måndagen 18 augusti 1952
Nr 189

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *