Tusen kronor anonymt till verket

om gotländska låtar och spelmän

Ture Carlson
har många strängar på sin lyra, men folkmusiken älskar
han nog mer än allt annat.

Ett nytt stort verk om gotländska folklåtar och gotländska spelmän förberedes som bekant sedan några år av hrr Ture Carlson, Visby, och Svante Pettersson, Lärbro, och när det kommer ut kan vi gotlänningar och landets alla spelmän glädja oss över att ytterligare 300 melodier plockats fram ur glömskan och räddats åt eftervärlden.
Det är ett omfattande och mödosamt arbete de båda musikälskarna tagit på sig, men säkerligen finner de det över allt annat roligt och stimulerande. Och glada är de naturligtvis över det intresse och stöd de får från skilda håll. Nyligen har de anonymt av en gammal gute fått 500 kronor till sitt arbete och löfte om lika mycket till.
I går kom. Ture Carlson in på redaktionen och visade följande brev:
Till Herrarna Ture Carlson och Svante Pettersson, Visby.
Undertecknad, som är en älskare av den gamla gotländska folkmusiken, ber härmed att till Edert forskningsarbete få överlämna en liten penningsumma. Gärna skulle jag se, att Ni med dessa medel ville försköna det arbete, som jag genom tidningspressen sport så småningom skall komma ut. Det är min avsikt att ytterligare sända 500 kr, så att Ni ha 1.000 kr säkrade för Edert forskningsarbete Så ber jag att få önska Eder lycka till och ett tack till Svante P. för all den skönhetsupplevelse han gett med sin musik icke bara åt mig personligen utan åt alla, som lyan konsten att lyssna.
Gammal gute.

Vi har ingen aning om vem den gamle guten är, säger hr Carlson, men det är klart att man blir väldigt glad och tacksam, när man får ett sånt här brev. Och nu ville vi gärna genom tidningen få tala om att de femhundra kronorna kommit fram och tacka den ädle givaren. Sånt här ger stimulans i arbetet!
Så berättar Ture Carlson ett och annat om hur arbetet fortskrider. 300 nya melodier är nu upptecknade, och uppgifter om några hundra gotländska spelmän har insamlats. Ja, de »nya» melodierna är naturligtvis gamla, en del mycket gamla t. o. m., men de finns inte upptecknade förut av Aug. Fredin eller någon annan.

Svante Pettersson
är en förnämlig riksspelman,
tecknar upp gamla låtar och
komponerar själv.

Vad spelmännen beträffar, inskränker sig uppgifterna om dem ibland till bara namnen och ett par data, men det finns också utförliga biografier med massor av intressanta uppgifter om gamla spelmän, som aldrig förut blivit omtalade eller omnämnda i tryck. Hr Carlson har lagt ned mycket arbete på denna i uppgift framför allt under de 3-4 senaste åren, och , hans prydligt präntade spelmansnotiser innehåller inte så litet av kultur- och gotländsk folkmusikhistoria. De båda förträffligt samarbetande herrarna har också gjort sitt allra bästa för att få fram de rätta namnen på de olika låtarna och vad som finns att förtälja om hur låtarna kommit till.
Deras verk motses med spänt intresse.

Gotlänningen
Tisdagen 5 augusti 1952
Nr 178

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *