Dagens Turist.

I dag får ett gäng gotländska pojkar som legat på scoutläger i Tyskland gemensamt representera »Dagens turist». De kom hem i går och är naturligtvis fulla av intryck. Det var ju första utlandsresan för så gott som varenda en, och den sträckte sig till två främmande länder, t. o. m. var de och nosade ett litet tag på järnridån!
Pojkarna, som representerar godtemplarscoutkårerna i Visby, Havdhem, Levide, Mästerby och, Klintehamn, har deltagit i IOGT:s scoutläger i Hamburg, som omfattade 400 svenska scouter, en mängd schweizare och tyskar samt dessutom en staka deltagare från andra länder, såsom Norge, England och Holland.
— Vi har haft det bra, berättar en av gotlänningarna, den kände idrottsmannen Bertil Lawegren i Havdhem. Lite regnigt har det varit förstås, men sånt lever man ju över. Maten var inte så rolig att börja med just, vi fick inte tillstånd att elda, och de tyska sopporna var lite ovanliga för oss. Men mycket roligt har vi fått vara med om, ioch kamratskapet har varit ut’ märkt, även om det förstås var besvärligt med språkförbistringen. En dag såg vi Hagenbecks väldiga djurpark, vidare gjorde vi en rundtur i hamnen, och en tredagarsfärd i buss genom Rhendalen, förbi bl. a. Köln, Bonn, Koblenz och Göttingen, var mycket intressant, även om det naturligtvis blev lite drygt att avverka över 125 mil i buss på tre dagar. Under den resan kom vi också till en gränsstation mellan väst- och östzonen.
— Och kostnaden?
— Resan gick på 110 kronor, lägeravgiften på 85, och så skulle ju var och en ha lite fickpengar; de flesta växlade in 50 kr. Tack vare bidrag från olika håll stannade dock totalkostnaden för många vid 150 ,kr, skulle jag tro, och det måste man ju säga är billigt för att få uppleva så mycket som vi nu gjort.
Frågar man en annan av deltagarna, Torsten. Seigerlund från Visby, om vad som var toppunkten på den här resan, så svarar han: Rhenresan, absolut!
— Vi for bl. a. genom Ruhrområdet och utmed zongränsen, och där var inte litet att se. Hamburg var inte så roligt precis — där var så mycket bombat, det såg man inte minst från hamnen — men Hagenbecks var alla tiders. Om det var en lyckad resa och om vi är belåtna? Jo, det kan man lugnt säga. Inte minst roligt var det att träffa samman med ungdom från så många nationer.
Turistsnoken.

Gotlänningen
Måndagen 4 augusti 1952
Nr 177

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *