Omväxlande och lockande program på Barnens dag.

Peking gänget.

I dag Barnens Dag, i morgon Barnens Dag, i övermorgon Barnens Dag …
Efter denna okomplicerade almanacka är det nu dags för gotlänningar och turister att gå man ur huse (extratåg och extrabussar för dem som bor på landet) och i dagarna tre kasta sig ut i nöjesvirvlarna.
BD-generalerna Wiman—ÖstmanCarlson, »tågmästarna» Silven och Appelqvist samt en lång rad andra funktionärer av olika slag har visserligen sitt värsta jobb kvar, och det kommer ännu hela dagen i dag och delvis i morgon att snickras, organiseras och pysslas väldeliga vid karnevalstågets avgångsstation Solberga – skolan och på festplatsen. Men alla förberedelser som rimligen kunnat vidtas är klara, så när de fyra entreerna kring Paviljongsplanen öppnas i kväll för allmänheten är det bara att kliva på med tillförsikt öm en glad afton. Varsågoda!

Barn under tolv år gratis.
På festplatsen har DBV:s paviljong som tidigare nämnts genom sin sorgliga ändalykt i vintras lämnat en plats som gör tivoliområdet dubbelt så stort som tidigare. Och dessutom finns hela gotlandsängen till förfogande. Detta har i sin tur gjort att stranden inte längre behövs för BD-arrangemangen, utan kan användas som fri promenadplats av publiken, som i år i motsats till förra året utan vidare kommer att få passera in och ut och in igen på biljetten. Barn under tolv år förresten helt gratis!

»Tält-pav» i Gotlandsängen.
Paviljongen-restaurangen har ersatts med en tältrestaurang i Gotlandsängen.
Ett jättestort tivoli med två karuseller, två dansbanor, mängder av presentbodar, skjubanor och mycket annat hör som vanligt till festplatsen och attraktionerna är legio.
Främst nämns fru Orlandos fem ]indansande och sjungande flickor, representanterna för Föreningen »Humlorna», vilka senare kommer att bjuda modellracerbilar med bortåt 200 km hastighet och ett modellflygplan, samtliga bensinmotordrivna, samt luftakrobaten Bacy som skall göra nervpirrande konster i en 43 m hög mast.

Musik och show i kabare
Vidare bjuder »Pekinggänget» som består av 17 st. Ungdomar från Arbetareföreningens ungdomsorganisation i Norrköping på ett kabareprogram, omfattande danser, akrobatik, kupletter och en musikshow. Att truppen som har fru Lilly Utter som ledare och hr Folke Eriksson som kapellmästare och räknar med att ge tre 50-minutersföreställningar per dag dessutom har en egen »Snoddas» med sig gör den inte mindre rolig.

Doktorn visar nytagna bilder
Ett dragplåster av stora mått lovar stadsläkare Nils Bolins ganska vitt-berömda bildkonst att bli. Doktorn har hållit sig borta från offentliga visningar på Gotland i hela två år »för att folk inte skall tröttna» på honom. men kommer nu igen med en bildserie som är om möjligt än mer strålande än de föregående. Det är en kollektion fullkomligt nya gotlandsbilder, bl. a. från Ruinspelen och Rosornas bal, en del t. o. m. så färska att doktorn inte i sett dem själv — han räknar dessutom med att få visa några bilder som han ännu skall ta. Föreställningarnas antal beräknas till tre och då naturligtvis under den mörkare delen av kvällen på det att bilderna skall framträda i all sin glans.

Modellracerbil lottas ut
Mellan färrgbildsföreställningarna kommer biograftältet att uttnyttjas för en biograf, där man bjuder på främst tecknade filmer i färg.
Trollkaren Iso Beité hör vidare till attraktionerna.
Speciellt för barnen har man skaffat »Bakinköpingståget» och för den moderna dansen svarar som tidigare nämnts den på Nalen i Stockholm populära orkestern »Bosse’s Monsters», medan ett lokalt band sköter den gamla dansen.
Ett par lotterier — ett ballongslotteri, ett lotteri på entrebiljetterna och ett motorlotteri (bl. a. lottas en av »Humlornas» modellbilar ut) bjuder man på vid sidan om tombolan. Lördagen och söndagen avslutas med ett synnerligen praktfullt fyrverkeri.

Naken-flottisten i BD-tåget
Så kommer man under lördagen och söndagen att bjuda på ett karnevalståg som hotar att överträffa alla tidigare BD-tåg i Visby. Skämtsamma scener och gubbar dominerar naturligtvis tåget. Där kommer att finnas en Nowak, en Snoddas, damer som representerar de fyra årstiderna samt den i tidningarna nyligen omskrivna flottisten med brädlapparna och mycket annat skojigt. Före tåget kommer »Pekinggänget» att gå som förtrupp och närmast i täten den verkliga BD-orkestern, Folkskolornas gossorkester, gå.

Gotlänningen
Fredagen 1 augusti 1952
Nr 175

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *