Jordfästningar.

— Under mycket högtidliga former fördes igår stoftet efter fru Maria Pettersson, född Rubarth, Lärbro, till den sista vilan.
Ett stort antal släktingar och vänner samlades först hos lantbrukaren Heliodor Hellgren, Vägome, och sedan färdades man till den avlidnas hem, där kistan var placerad i en sal, som var särskilt vackert smyckad med blommor och levande ljus. Där höll kyrkoherde G. Coldemo en andaktsstund som inramades av ett par verser ur psalmen ”Så tag nu mina händer”. Klockaren Gunne Adelfsson från Adolf Fredriks församling i Stockholm föredrog en hälsning i brevform från den avlidnas son Henning Pettersson i Amerika. Sedan ställdes färden i en mängd bilar till Othems kyrka, där kistan inbars av den bortgångnas brorsbarn och måg medan kantor E. Hanson på orgeln utförde Orgelkoral av Oskar Lindberg. Akter i kyrkan inleddes med att hr Rolf Pedersén på violin spelade ”Tonerna” av Sjöberg. Därefter sjöngs ps. 35: 4—5, varpå kyrkoherde Coldemo höll ett anslående griftetal utifran dagens evangelietext om Hanna i templet. Ryrkoherden drog därvid en del paralleller mellan den avlidna och profetissan Hanna i templet samt berörde även ’hurusom den avlidnas bortgång gick i stil med hennes ljusa väsen och blev endast som ett kort steg över tröskeln in i en annan värld. Sedan ps. 549: 2 sjungits och officianten utfört begravningsmässan, sjöngs ps. 55: 3, varpå tal höllos vid båren inne i den även med levande ljus i bänkarna rikt upplysta kyrkan. Först telade kyrkvärden Heliodor Hellgren och frambar ett tack från den bortgångnas allra närmaste för vad hon varit för dem i livet Professor Sven Rubarth och klockaren Gunne Adolfsson talade även till hennes minne, Därefter bars kistan ut under klockringning och sorgemusik — Orgelkoral av Bach — för att sänkas i familjegraven. Där nedlades även en stor mängd av kransar, bl. a. en från Vägome syförening som den avlidna tillhört, Dess krans nedlades av fru Gun Pettersson. Vidare kan nämnas att efter begravningsakten fru Adolfsson sjöng ”Kommen till min fader åter” av Nordqvist samt att kamrer Svante Pettersson på violin spelade Largo av Händel.
Begravningsgästerna samlades därefter till middag hos kyrkvärden Heliodor Hellgren, Vägome, där även ett minnestal hölls av kyrkoherde Coldemo samt en psalm sjöngs.
— En vacker sorgeakt ägde i går på middagen rum i gravkapellet på Östra kyrkogården, där stoftet efter fru Ester Granath vigdes till den sista vilan i närvaro av anhöriga och vänner till den bortgångna, som samlats i det med blommor och levande ljus prydda kapellet.
Jordfästningen förrättades av pastor Nils Bergström, som sedan ps. ”Vänligt över jorden glänser” sjungits höll en betraktelse över orden i 2 Tim, 1: 10 ”Ty han har gjort dödens makt om intet” och därvid särskilt erinrade om kärlekens makt som är starkare än döden, icke minst moderskärlekens, Han anknöt i detta sammanhang härtill också några ord om den bortgångna och hennes gärning. Sedan de tre skovlarna mull fallit på kistan, läste officianten några Skriftens ord om döden och evigheten, varefter till sist sjöngs ps, 144: 4—7.
Kistan fördes därefter till Norra begravningsplatsen, varvid sorgetåget gjorde ett kort uppehåll utanför den bortgångnas hem vid Mellangatan. Sedan kistan sänkts i graven, nedlade hälsovårdstillsyningsman Alb. Andersson med några avskedsord en krans från vänkretsen.. En vacker skörd av kransar och blommor hade ägnats den bortgångna på hennes sista färd.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 30 December 1946
N:r 302

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *