Klintekretsen av SAF

hade fredagen den 18 dennes sitt ordinarie höstmöte på Kronholmens pensionat i Västergarn.
Ordföranden, folkskollärare A. Magnusson, Stenkumla, hälsade de närvarande välkomna. Därvid framhöll han betydelsen av en allmän förening för lärarna, där de kunde samlas och diskutera olika skolfrågor men beklagade den situation som uppstått därigenom att skilda kårintressen försvårat samarbetet mellan SAF:s medlemmar. Tal. hoppades dock, att det som synes söndra skall komma att försvinna och SAF åter bli vad det en gång varit ett enande band mellan Sveriges lärare.
Kretsen hade att göra en del uttalanden angående undervisningsmaterielen i folkskolan. Det ankommer ju på lärarna att se till, att erforderlig materiel finns att tillgå samt lämna förslag till nyanskaffning av lämplig materiel. Även folkskolinspektörens medverkan kunde man påräkna för att få skolstyrelserna att ägna frågan större uppmärksamhet. En förteckning över skolmaterielen skulle av skolöverstyrelsen utarbetas. Av kostnadsskäl kunde det räcka med att en sådan förteckning utkom vart tredje år. Lämpliga anvisningar borde där kunna lämnas på den materiel, som i första hand skulle anskaffas. För täckande av kostnaderna för materielanskaffningen föreslogs, att statsbidrag borde utgå i proportion till vad skoldistrikten anslå.
Uttalanden gjordes också angående användningen av ljusbilder, film och radio, och erfarenheterna voro i allmänhet goda. Särskilt då det gäller sång kunde radion vara till stor hjälp.
Förhandlingarna avslutades som vanligt med en enda och trevlig middag.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 20 september 1943
N:r 216

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *