Landsbygden.

DALHEM.
Missionsafton var i torsdags kväll anordnad i missionshuset med ganska god tillslutning av åhörare. Mötet inleddes av församlingens pastor, som läste ur Apg. 10 kap. och höll ett kortare anförande däröver. Ett par civilvärnpliktiga från Halla sjöngo härefter en vacker duettsång, varpå kinamissionär Tonner höll ett mycket vär defullt och gripande missionsföredrag om missionsarbetet i Kina före kriget och under kriget med japanerna. Missionär Tonner, som under måga år verkat bland kineserna, gav en liten inblick i kinesens tänkesätt och de svårigheter som möter missionären då han första gången kommer till det stora landet. Tal. nämnde även hur värdefull den hjälp varit som svenska missionsvänner sänt till Kina under kriget, huru den räddat mången undan svältdöden. Kinesen visar även huru tacksam han är, därom gav talarens gripande berättelser besked.
Efter föredraget insamlades en missionskollekt under det att en missions. sång sjöngs. Efter ytterligare duettsång av de civilvärnpliktiga bröderna avslöts den uppbyggliga missionsaftonen med bön. av lantby. H. K Söderström .

BURS.
Offentliga avskedsmöten höll söndagen den 29 augusti Salemförsamlingen för sin föreståndare och predikant, pastor Bertil Leanderz, som efter nära tre års tjänst i församlingen avflyttar till fastlandet. På lördagskvällen samlades församlingen till ett enskilt avskedssamkväm med’ familjen pastor Leanderz. Församlingen hade då ’givetvis mött upp synnerligen mangrant för att taga avsked av sin avhållna pastorsfamilj. Förutom flera tal och minnesord ägnades pastorsfamiljen ävenledes en dikt, skriven av en församlingsmedlem. Så förekom också helt naturligt ett så rikt dukat kaffebord som möjligt. Till sist hade pastor Leanderz tillfälle att sista gången tala till sin församling i ett enskilt möte.
Under söndagen höllos tre offentliga avskedsmöten. Tillslutningen kunde dock ej bli vad man haft orsak att vänta på grund av det intensiva regnet, som föll så gott som hela dagen och gjorde vägarna besvärliga för cykling. Av grannförsamlingarnas predikanter deltogo pastorerna Josef Andersson, Roma, och Arne Waldenvik, Rute. Eftermiddagens möte blev det egentliga avskedsmötet, då pastor B. Leanderz höll sin avskedspredikan. Hans text var 1 Pet. 1: 3-9 och huvudämnet utgjorde: ”Den underbara vägen”. Vidare sjöng pastor L. en sång till sitt dragspel samt lämnade pastorerna Andersson och Waldenvik vardera ett minnesord ur Bibeln och talade något till vännen och arbetsbrodern, som nu stod inför att lämna Gotland och samarbetet. De båda talarna gåvo dock uttryck för att det sistnämnda varit mycket gott och givande. Sångarna sjöngo flera sånger även i avskedets tecken, så upptogs ett gott avskedsoffer, och mötet avslutades med att församlingen stående tackade Herren för samvaron under den gångna tiden och anbefallde den kommande tiden i den Allsmäktiges händer.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 4 september 1943
N:r 203

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *