Landstinget enigt om att anställa en röntgenläkare.

Förvaltningsutskottet fick i uppdrag att föra frågan vidare.
Vid landstingets förhandlingar i går redogjorde, såsom i korthet omnämndes, landshövding Nylander för de överläggningar som skett för att knyta en röntgenolog till den gotländska sjukvården.
Från de statliga myndigheternas sida har vid upprepade tillfällen framhållits önskvärdheten av att ur besparingssynpunkt få ett närmare samarbete mellan civilt och militärt på sjukvårdens område. Frågan är nu aktuell, då regementsläkarbefattningen på I 18 är ledig och skall tillsättas och även bataljonsläkarbefattningen inom kort blir ledig genom dr Borgs förflyttning. Det har uttalats önskemål om att regementsläkaren samtidigt skulle kunna fylla uppgiften som röntgenolog vid lasarettet och för den skull ha förhandlingar förts med generalfältläkaren, varvid jag och riksdagsman Söderdahl samt fältläkare Carlson och dr Nordqvist voro närvarande.

Röntgenologen bör ej vara militärläkare samtidigt.
Radiologförbundet kom emellertid med invändningar och anförde att en sådan kombination vore olycklig. Frågan har därför varit föremål för ny behandling vid lasarettsdirektionens senaste sammanträde, då dr Söderberg reste hit som föredragande vid ärendets behandling. Från radiologhåll föreslås att en verkligt kvalificerad kraft kommer hit till Gotland och det anföres också att röntgenologens arbete ej går att kombinera med regements- eller bataljonsläkarebeställning. Samma åsikt har även anförts av prof. Berven och av lasarettsläkaren dr Nordqvist. Det anses också att en röntgenolog på Gotland skulle få så pass stor enskild praktik att man kan få en verkligt kvalificerad kraft. Behovet av en röntgenläkare är stort och det är en allvarlig brist att vi inte förfoga över en sådan här nere, då många fall måste skickas till fastlandet för undersökning. Lokalfrågan bereder inga svårigheter, det är endast apparaturen som är dyr och kostar omkring 40,000 kr., men genom anskaffandet av den kunna många andra besparingar göras.
Landstinget kommer i varje fall att ställas inför nödvändigheten att skaffa en röntgenavdelning och bästa sättet att lösa frågan vore att inrätta en ny lasarettsläkartjänst. Lasarettet har stort behov av en sådan kraft, som kan lösgöra de övriga läkarna från rön tgenologiskt arbete.
Om förvaltningsutskottet får underhandla med sökande till en sådan tjänst kunde vi redan om några- månader ha en skicklig röntgenolog här. Det vore tacknämligt om landstinget gåve förvaltningsutskottet så att säga ett tyst medgivande att arbeta efter dessa linjer och uttala sin redobogenhet att i höst besluta om inköp av nödvändig apparatur, yttrade landshövdingen till sist.

Endast Gotlands län saknar röntgenavdelning.
Hr Ahls ten uttalade för sin del fullt förtroende för förvaltningsutskottets åtgöranden och hr Söderdahl framhöll den oerhörda betydelse frågan har för Gotland med dess avskilda läge. Gotlands är dessutom det enda län, som saknar en sådan avdelning, och vi ha över huvud taget för litet antal specialavdelningar, vilket ofta medför dyra resor till fastlandet för vårdsökande gotlänningar. Tal. redogjorde därefter något för överläggningarna med militärens representanter, vilka planer emellertid strandat. Ingen i förvaltningsutskottet är emot de förslag som nu framlagts utan alla anse att det är en fråga som bör lösas med det snaraste. Kostnaden skulle kunna läggas på nästa landsting och medlen förskotteras. Men saken är brådskande, inte minst därför att klientelet med nuvarande ordning får vänta länge på lasarettet och läkarna äro betungade av arbetet.
Även hr Levander uttalade sitt förtroende för landstingets förvaltningsutskott och ansåg behovet stort De direkta utläggen komma endast att gälla terapiapparaten och det får landstinget i vilket fall som helst vidkännas.
Hr Nyström framhöll att han i vanliga fall gärna ville ha papperen på bordet innan man beslöt något vidare i saken, men denna gång var han beredd att genast ge sitt fulla förtroende för åtgärden, ty även den skickligaste läkare måste ibland ha röntgen till hjälp och kostnaderna få vi bära även om det svider en smula.
Ordf. kunde därmed konstatera att samtliga grupper anslutit sig till de framförda synpunkterna och landstinget förklarade sig enigt att ge förvaltningsutskottet i uppdrag att lösa frågan.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 25 februari 1943
N:r 46

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *