Flyglarm vållade uppståndelse på söndagsmorgonen.

Orsakad av kontakt på alarmledningarna.
Igår morse, noga räknat kl. 8,47, ljödo flyglarmssignaler över staden och de höllo på ganska länge, c:a 45 minuter, innan de upphörde. Det blev en hel del uppståndelse och det lär ha förekommit både att man flyttat ned i skyddsrummen och att hus-brandvakter gjorts klara etc. Alarmeringen i staden är förbunden med I 18, A 7 samt S:t Olofs sjukhus och lasarettet, där alarmen också gick. På dessa ställen har man emellertid möjlighet att koppla från signalanordningarna och därför blevo signalerna där icke så långvariga som i staden, där man inte i en hast kunde hitta felet — det var nämligen ett kontaktfel och till sist blev tvungen att kapa ledningarna för att få slut på tjutet. Men härigenom blev man också ur stånd att omedelbart kunna ge faran över. Det ena som det andra gjorde att det blev mycken undran å stad.
Uppe vid Gamla S:t Olofs sjukhus såg det litet extra mystiskt ut. Visby röda korskår håller på med en kurs och just då flyglarmet kom höll man på med transporter på cykelbårar. Det var kanske en och annan som i första häpenheten trodde det varit flygbombning, men så var det dess bättre icke.
Luftskyddschefen, kapten Gunnar Nilsson, som vi tillsport i saken meddelar, att egentligen hade missödet det goda med sig att man erinrades om, att då för närvarande ”beredskap III” är rådande, skall flyglar. met föregås s. k. Beredskapslarm, d. v. s. sådant som nu gives för kontroll av alarmapparaten varje måndags eftermiddag. De, som ha reda på sig, borde alltså igår genast ha vetat att signalerna icke voro flyglarm, enär det icke kom något beredskapslarm före.
I och för sig var det ju inget fel att företaga en extra övning med. hemskydden, men som sagt — nu vet man alltså hur det skall vara om det åter skulle bli kontakt i ”osame”. För övrigt hade man inom 20 minuter igår bemannat luftskydds-centralen och även luftskyddschef ens expedition och kunde sålunda ge besked om missödet till dem, som telefonledes hörde sig för på dessa ställen.
Luftbevakningscentralen uppmanar allmänheten att vid event. sign-signaler eller annat oroande av liknande art icke ringa till luftbevakningscentralen, vilken är rent militär och icke har möjlighet besvara civila förfrågningar. Det är stadens egen luftskyddscentral, till vilken man i nödfall får vända sig.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 15 februari 1943
N:r 37

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *