Pansarvapnets chef 50 år.

Pehr Janse.

Femtio år fyller den 31 januari inspektören för pansartrupperna överste Pehr Janse, Stockholm.
Född å Lidingö som son till överstelöjtnanten vid Svea artilleriregemente Albert Janse avlade han studentexamen år 1911 och valde därefter den militära banan. Han blev underlöjtnant vid Skånska dragonregementet och utnämndes år 1921 till löjtnant vid Livregementets dragoner, avancerade till kapten vid generalstaben 1926 och var ryttmästare vid Livregementet till hösten 1930. År 1935 blev han utnämnd till stabschef vid kavalleriinspektionen och utsågs 1939 till chef för pansarbataljonen vid Södermanlands regemente. Den 1 april 1941 utnämndes han till överste och chef för Gotlands infanteriregemente, där han kvarstod till den 1 oktober i fjol, då han utnämndes till inspektör för pansartrupperna.
Under sin tid som regementschef här på Gotland har överste Janse i hög grad bidragit till det goda namn och rykte, som Gotlands infanteriregemente har. Regementet betraktas nämligen såsom ett av våra främsta. Bl. a. har överste Janse lagt ned ett förtjänstfullt arbete för motoriseringen och för organisationen av regementet och därmed sammanhängande frågor. Han har ägnat ett särskilt intresse åt regementets musikkår, inseende betydelsen av en sådan av hög klass, och regementets musikkår har också nått erkännande för sin skicklighet och höga standard. Sålunda upptog han på kårens program den årliga musikuppvisningen då förutom militären även civil publik inbjudes att närvara. Som ett uttryck av uppskattning och tacksamhet för intresset för kårens arbete har musikdirektör Baltzar Bäckström komponerat en ”Pansarmarsch”, tillägnad överste Janse. Denna marsch kommer att för första gången spelas av Sörmlands pansarregementes musikkår på överstons femtioårsdag, som han firar i sitt hem i Strängnäs.
Vidare förtjänar omnämnas, att överste Janse mycket ivrat för regementets kamratförening och att han tog initiativet till regementets dag i somras, då både unga och gamla Gotlandsinfanterister samlades till kamratfest vid sitt gamla regemente. Last but not least har idrotten vid regementet legat överste Janse varmt om hjärtat, och säkert är, att han med glädje noterar gotländska segrar i konkurrensen I med fastlandets trupper.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 29 januari 1943
N:r 23

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *