Rekordartat många fångar i kronohäktet.

”Känslan för rätt och orätt har avtrubbats.”
Fångantalet vid rannsakningshäktet i Visby har under 1942 varit det högsta som förekommit på många år, konstaterar häktets predikant, domkyrkokomminister Nils Öberg, i sin årsberättelse till fångvårdsstyrelsen. Inte mindre än 110 fångnummer ha inskrivits i fängelsets rulla.
Anledningen till den stegrade brottsligheten är inte lätt att ange, säger predikanen, men sannolikt hör den samman med det allmänna tidsläget. Det är ju en allmänt gjord erfarenhet, att brottsligheten ökar under krigs- och kristider. Det stora antalet egendomsbrott kan inte förklaras därmed, att nöden drivit till brotten. Arbetstillfällena ha varit relativt goda. Många ha också haft utkomst i den militära beredskapen. Men känslan för rätt och orätt synes ha avtrubbats.
Som vanligt märkes det nära samband, som råder mellan rusdrycker och våldsbrott. Av, de 9 män, som under året dömts för sådana brott, ha samtliga uppgivit, att de vid brottets begående varit begivna på sprit. Av de dömda uppgav en, att han förut varit straffad, och en annan uppgav, att han varit intagen på ungdomsfängelse. Anmärkningsvärt är fångarnas relativa ungdom. Den äldste, som dömts för våldsbrott, är född 1914 och den yngste 1922.
Den största gruppen brott utgöres av egendomsbrott (stöld, förfalskning, förskingring etc.). Inte mindre än 39 personer ha dömts för sådana brott. Av dessa ha 32 dömts till straffarbete. Vid egendomsbrotten spela rusdryckerna inet samma roll som vid våldsbrotten. Endast 9 hade varit påverkade av sprit vid brottet. De flesta av de dömda äro födda på 1900-talet. Den äldste var född 1879, den yngste 1923.
För sedlighetsbrott ha 3 personer dömts till straffarbete. En har ansetts vara förminskat tillräknelig De båda övriga hade varit rusiga vid brottets begående.
Under gruppen övriga brott ha 30 fångar blivit antecknade. Hit räknas bl. a. sådana, som av militär domstol dömts för tjänsteförsummelse, olovligt undanhållande m. m. Två av de sålunda dömda tillhörde sekten ”Jehovas vittnen”. Tre personer ha under året dömts till fängelse för onykterhet vid ratten, två personer (båda unga kvinnor) till tvångsuppfostran och en person( en man) till ungdomsfängelse. Fyra fångar ha straffriförklarats. Fem personer ha avtjänat böter.
En god hjälp vid fångarnas sedliga och moraliska fostran lämnar fängelsets bibliotek. Fångarna uppskatta förmånen att få låna böcker, och läslusten är stor inom murarna.
Gotlands fångvårdsförening har även under det gångna året lämnat ekonomisk hjälp till fångar och deras anhöriga.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 28 januari 1943
N:r 22

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *