Sjunde skolåret i Visby stad måste anstå?

Lokalsvårigheterna ett vanskligt kapitel.
Folkskolestyrelsen i staden har igångsatt en utredning rörande möjligheterna att införa ett sjunde skolår här i staden, eventuellt redan från nästa läsår. En kommitté med representanter för folkskolestyrelsen och lärarekollegiet håller på att behandla denna fråga och man har haft goda förhoppningar, att saken skall låta sig realisera. Emellertid förefaller det som om lokalsvårigheterna skulle innebära ett så vanskligt kapitel, att i varje fall någon lösning till hösten torde vara ganska svår att åstadkomma.
Meningen är, att lokaler för en del skolklasser skulle förhyras ute i staden, bl. a. i Tekniska skolan, detta närmast i avvaktan på, att det beslutade folkskolebygget skulle kunna sättas igång efter ett eller annat år. Emellertid synes denna byggnadsfråga bliva skjuten allt längre på framtiden, medan statsmakterna alltmera skärpa sin spärr mot byggnadsföretag av allmän natur. När det nya folkskolebygget kan komma, vilar alltså i gudarnas knän. Samtidigt visar barnantalet i staden i de årskullar, som närma sig skolåldern, en rätt kraftig ökning, vadan man om några få år måste räkna med ökat behov av skollokaler för de nuvarande klasserna. Skulle en tillfredsställande lösning av lokalfrågan då icke ha ( kunnat ske, skulle folk- och småskolorna kunna tvingas till att i betydande grad övergå till duplicering, något som ju icke kan anses eftersträvansvärt.
Den tillsatta utredningskommittén har därför ansett läget kräva, att lokalfrågan ägnas en grundligare undersökning, innan något förslag om sjunde skolår förelägges vederbörande myndigheter till stadfästelse. Därav torde följa, att frågan i varje fall icke hinner bli löst till början av nästa läsår.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 27 januari 1943
N:r 21

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *