Även kostym stals av butiksråttorna.

Enastående fräck kupp avslutade stöldraiden i Visby.
På lördagen hölls ny rannsakning på kronohäktet med de för en lång serie brott häktade kustartilleristerna Carl Evert Carlberg, Arne Johansson och Gösta Gustafsson och därvid blev den härva av butiksstölder, som de tre herrarna hunno med den 9 november, slutbehandlad. Under det de drevo omkring i staden besökte de den ena affären efter den andra enbart i avsikt att stjäla vad de kunde komma över och överallt synes de ha lyckats i sina förehavanden, vilket tyder på att de haft en viss vana i detta ”fack”. Man drog sig inte ens för att stjäla en hel kostym i en beklädnadsaffär, vilket lyckades tack vare att två man uppehöllo expediten med hattprovning medan den tredje packade ned en prima kostym i den medhavda tjuvgodskappsäcken.
De tre kusterna hade som bekant börjat sitt härjartåg hos urmakare Wennerberg och fortsatte sedan till Tempo och till affärerna vid S:t Hansplan. Besöket där avslutades med en kort visit i Priens cigarraffär, där Carlberg och Johansson lade vantarna på inalles sex buntar visby-vyer medan Gustafsson uppehöll affärsbiträdet.
Färden ställdes sedan till Visby beklädnadsaffär vid Stora torget och det var där som Johansson lyckades smita i väg med en hel kostym, medan de andra provade hattar framme vid disken. Kappsäcken var vid det laget ganska full och när kostymen nu samlades till det övriga tjuvgodset blev det besvärligt att få till locket, varför Johansson tog alltsammans under armen och smet i väg så kvickt han förmådde. I brådskan glömde han mössa och handskar men kamraterna hade dessa persedlar med sig när de senare lämnade affären.
Detta var kronan på verket i den långa raden butiksstölder under dagen och därefter samlades gänget på Solhem, där man delade upp bytet sinsemellan. De tre herrarna hade fått i uppdrag av en korpral på KA 3 att köpa en ulster och en kostym under stadsbesöket, men hur det var så blev endast ulstern köpt och trots detta voro pengarna likväl slut. Korpralen, som kom in till Visby samma kväll, blev naturligtvis inta vänligt stämd mot sina kompisar och slutet på överläggningen blev att han skulle få den stulna kostymen för 100 kr. Korpralen accepterade, ty kostymen passade perfekt och några kuponger var det givetvis inte fråga om. Någon kontantuppgörelse skedde tydligen inte heller, ty Johansson påstod att han endast fått 10 kr. för sitt besvär. Kostymen har värderats till 190 kr.
Förutom dessa stölder i Visby ha de tre kustartilleristerna som bekant gjort sig skyldiga till omfattande stölder ur kronans förråd i Fårösund. Rapporten om denna historia föreligger klar inom kort och kommer sedan till behandling inför krigsrätt. Nu har emellertid också en annan sak dykt upp som synes tyda på förfalskning av en postsparbanksbok och denna sak skall utredas på lördag, varvid landsfogden kommer att fungera som åklagare.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 25 januari 1943
N:r 19

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *