Klintehamn

Kommunalfullmäktige
höllo onsdag kväll sitt första sammanträde för året i kommunalrummet.
Sammanträdet öppnades av handelsföreståndare Wilh. Andersson. Vid uppropet voro hrr Eric Gunnarsson och Paul Sollerman frånvarande. Nya ledamöter äro hrr Hilding Andersson, Gustav Ljungberg, E. G. Åhlström, Josef Gustafsson, Birger Hellberg och fru Dagny Soller-man.
I ett kort anförande hälsade hr Andersson samtliga ledamöter och särskilt de nyvalda välkomna och hoppades att samtliga önskade medverka till ett frnktbärande arbete för kommunens väl och det allmännas bästa.

Omval av ordförande.
Till ordförande för år 1943 omvaldes handelsföreståndare Wilh. Andersson. Till vice ordförande omvaldes landstingsman Wilh. Pettersson.

Länsstyrelsen påtalar må tenförsörjningsfrågan.
Ordföranden föredrog länsstyrelsens skrivelse av den 8 januari till kommunalfullmäktige beträffande vattenförsörjningen för Klintehamns samhälle.
Av skrivelsen framgick bl. a. att länsstyrelsen, med anledning av påtalade missförhållanden beträffande vattenförsörjningen för Klintehamns samhälle och särskilt för apoteket och läkarebostaden, infordrat yttrande från hälsovårdsnämnden och kommunalnämnden i Klinte socken samt styrelsen för Klintehamns provinsialläkaredistrikts kommunalförbund, varjämte yttrande avgivits av förste provinsialläkaren i länet och provinsialläkaren i Klintehamns distrikt.
Av de avgivna yttrandena i ärendet framgår bland annat, att utredningar om samhällets och ovannämnda två fastigheters förseende med dricks- och hushållsvatten igångsatts men icke fullföljts, att genom förbättringsarbeten missförhållandena ifråga om den för apoteket och läkarebostaden gemensamrna brunnen visserligen reducerats något men icke undanröjts i det att för dessa lägenheter ännu användes obehandlat ytvatten, att vattentillgången för dessa lägenheter icke torde vara säkerställd, samt att vattenförsörjningsfrågan för samhället i sin helhet ännu är olöst, vilket förhållande innebär risker nr hälsovårdssynpunkt.
Länsstyrelsen vill till en början framhålla vikten av att ett tekniskt-sakkunnigt bedömande snarast möjligt sker beträffande den för apoteket och läkarebostaden gemensamma brunnen och beträffande de omständigheter som utsätta brunnen för ytvattenförorening samt att därpå grundade åtgärder komma till stånd. I avvaktan på att vattenförsörjningen för de två Tågenheterna ordnas på ett ur hälsovårdssynpunkt nöjaktigt sätt bör vattnet från brunnen vara underkastat en fortlöpande bakteriologisk kontroll. Utvägen att förse apoteket och läkarebostaden med åvatten efter rening synes länsstyrelsen böra tillgripas först sedan en sakkunnig utredning visat lämpligheten därav.
Vad därefter angår frågan om vattenförsörjningen, för samhället i sin helhet finner länsstyrelsen det vara synnerligen angeläget, att denna fråga snarast bringas till sin lösning, och vill länsstyrelsen därför framhålla nödvändigheten av att de påbörjade utredningarna om vattenförsörjningen för samhället snarast möjligt återupptagas och fullföljas genom anlitande av fullgod expertis.
Länsstyrelsen införväntar fortlöpande rapporter över de åtgärder som kommer att vidtagas för ordnande av vattenförsörjningen såväl för apoteket och läkarebostaden som för samhället i sin helhet.
Efter en kort diskussion beslöto fullmäktige att frågan, som tidigare överlämnats till kommunalnämnden, skulle ytterligare utredas av nämnden.
Efter att endast pågått 15 minuter avslöts sammanträdet.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 22 januari 1943
N:r 17

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *