Borrande X:et har gripits.

De stulna stövlarna avslöjade honom.
Borrande X-et är fast! Det ryktet spred sig som en löpeld i stan i dag på förmiddagen, sedan polisen sent i går kväll kunnat skrida till ett anhållande. För en gångs skull talade också ryktet sant, och f. n. sitter en sjuttonårig yngling nere på polisstationen, sedan han erkänt inbrotten hos Löfveberg & Petersons samt i Esso bensinstation plus det misslyckade försöket hos Ewert Aare, där han som bekant undkom i sista minuten efter en halsbrytande flykt.
Den ungdomlige inbrottstjuven föll strängt taget offer för sina egna naivt övermodiga små ”notiser”, som han lämnade efter sig på brottsplatserna och vilka ju lät en ana en viss andlig omogenhet hos författa. ren. Ty även om de små lapparna icke direkt utpekade tjuven, så gåvc de dock honom en visserligen oförtjänt men i alla fall obestridlig nimbus av äventyr och oförvägenhet, som ”reklamerade” upp de annars. skäligen obetydliga brotten till något som allmänheten talade om och särskilt observerade. Och denna publicitet medförde X:ets fall. En ung dam, som i tidningen läst om hans kupp hos Esso och som dessutom tydligen hade en god iakttagelseförmåga, observerade nämligen i går kväll på ett kafé, att en yngling stoltserade i nya, prima gummistövlar — plagg, som han icke haft på sig vid tidigare besök på samma kafé. Då ju just ett par gummistövlar stulits vid Esso, fann hon saken misstänkt och gav polisen en vink, som den icke var sen att följa, i synnerhet som den redan tidigare haft vissa vaga misstankar mot ynglingen. Strax efter kl. 22 infann sig följaktligen en kriminalkonstapel på kaféet och lade beslag på sjuttonåringen, vilken dock vid förhören förnekade varje kännedom om det borrande X:ets identitet. I dag på förmiddagen föll han dock till föga och erkände oförbehållsamt.
Av bytet från bensinstationen hade han alltihop kvar — alltså stövlarna, en 40-kronorsförpackning rakblad samt femton kronor i kontanter. Även de hos Löfvebergs stulna varorna funnos till största delen i behåll, och allt det stulna har han gömt i en vedstapel på gården till sin bostad. Där hittade man även en icke föraktlig arsenal inbrottsverktyg — nycklar, kofot m. m., medan borret ju däremot gick förlorat vid flykten från Aares. Detta verktyg hade han f. ö. tillgripit av sin fader, som dock icke använt detsamma på lång tid och därför icke märkte förlusten.
Upplösningen av denna ”kriminalgåta” ger en ganska skrämmande bild av den ungdomens förvildning man ofta hör talas om numera. Tjuven är som nämnts endast sjutton år gammal och torde icke ha haft det särskilt svårt under sin uppväxttid. F. n. hade han arbete i Stockholm — ett mycket bra arbete f. ö. med god betalning — och han var nu sedan strax före jul hemma på en tids ledighet. Återresan till huvudstaden skulle ske med båten i morgon bittida, och det var alltså i sista minuten polisen kunde lägga vantarna på honom. Hade han väl hunnit över till fastlandet med tjuvgodset, så hade det förmodligen dröjt innan dessa tjuvnadbrott fått sin förklaring. Det kan slutligen nämnas, att den anhållne icke tidigare varit i klammeri med rättvisan och icke heller varit omhändertagen av barnavårdsnämnd e. d.

En plånboksstöld
uppklarades i går av Visbypolisen. Det rör sig om en arbetare vid hampfabriken, som stulit en kamrats plån.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 20 januari 1943
N:r 15

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *