Ny ordförande i Visbyföreningen.

Kontorist Fred Henningson nyvald. — Föreningen hade 202 medlemmar vid årsskiftet.
Ungsvenskarna i Visby hade i går kväll sitt årsmöte på Gamla Borgmästaregården, där man hade nära nog fullt hus med ett 90-tal deltagare. Sedan man samlats vid 8-tiden hälsades alla välkomna av kontorist Bengt Nordberg, som särskilt vände sig till kvällens talare, kyrkoherde Erik Beijer. Till ordförande för dagens förhandlingar utsågs hr Nordberg.
I den berättelse som styrelsen avlämnat om verksamheten sedan föregående årsmöte redogjordes bl. a. för valarbetet, där föreningen tagit del särskilt i propagandaarbetet. Ansträngningarna gav också ett gott resultat, i det att högerns representantion kunde förbättras såväl i stads-som kyrkofullmäktige. Föreningen har många gånger under året haft anledning att känna tacksamhet över den förnämliga tillgång som den egna lokalen utgör, ty därigenom har man fått en fast punkt i arbetet och mötena ha blivit talrikt besökta. Medlemsantalet har också stigit till 202, vilket innebär en ökning med 33 sedan föregående årsmöte.
I fortsättningen erinras om att gotlandsdistriktet hemförde greve von Seths vandringspris i fjolårets prenumerationskampanj för Ungsvensk Lösen samt att visbyföreningen erhöll priset till bästa gotländska förening. Vidare omtalas föreningens deltagande i ungdomsutställningen i slutet av oktober. Studiverksamheten under förra våren omfattade dels en cirkel i nationalekonomi och dels en i ämnet ”Den svenska livsformen”. Under hösten har studierna inte kommit i gång på grund av det mellankommande valarbetet och andra uppgifter men man startar nu snarast möjligt med en korrespondenscirkel om våra politiska partier. Tre medlemmar ha deltagit i Gimokurser.
Till sist uttalades en förhoppning om att det nya året skall medföra ytterligare stabilisering av föreningen och man erinrar
-också om det stundande 10-årsjubileet 1944, vilket bör ge anledning till än mera vidgad aktivitet från föreningens sida.
Sedan även revisorernas berättelse föredragits godkändes de båda berättelserna och ansvarsfrihet beviljades styrelsen.
Man kom härefter fram till de olika valen och till ordförande nyvaldes enhälligt kontorist Fred Henningson efter kontorist Bengt Nordberg, som avsagt sig uppdraget. Även vice ordf. rödakorssyster Astrid Krokstedt, hade inlämnat sin avsägelse och på denna post nyvaldes förutvarande sekreteraren journalist Robert Herlitz.
övrigt nyvaldes furir Bertil Nordberg och folkskollärarinnan Sonja Högdahl samt omvaldes bankkamrer Ebbe Östman och fröknarna Britta Jacobsson och Ingrid Samen. Vid senare konstituering bestämdes att fröken Högdahl skulle fungera som sekreterare och hr Nordberg som kassör. Man beslöt på valberedningens förslag att öka antalet suppleanter från 2 till 3 och valda blevo hrr Bengt Hässelgren och Georg Svensson samt fröken Vera Hallroth.
Till revisorer nyvaldes fru Doris Helström och hr John Larsson med fröken Kerstin Thimgren och hr Karl-Henrik Heller som suppleanter. Till distriktsstämman utsågos nio ombud.
Till bibliotekarie utsågs hr Herlitz och vidare valdes en biblioteksstyrelse på tre personer. Som studieledare omvaldes ombudsman Hellström och till att sköta klubbmästarsysslan utsågos hr Ingvar Helström och fröken Margareta Smitterberg. Till representanter i ungdomsrådet valdes ordf. och ombudsmannen. Medlemsavgiften bestämdes till 3 kr.
De nya stadgar som nu utarbetats för den ungsvenska rörelsen antogos endast preliminärt, då de helt nyligen kommit styrelsen tillhanda och sålunda ej hunnit behandlas av denna.
Slutligen företogs inval av nya medlemmar och inte mindre än 24 personer invaldes i föreningen, vilket vittnar gott om att den är på frammarsch.
När förhandlingarna avslutats tog den avgående ordföranden till orda och uttalade ett tack till styrelseledamöter och övriga medlemmar samt överlämnade klubban till hr Henningson, vilken hoppades på ett gott och förtroendefullt samarbete samt uttalade ett tack till hr Nordberg för det värdefulla arbete denne nedlagt. Hr Östman riktade också några tacksamhetens ord till den avgående ordföranden från nuvarande och föregående styrelseledamöter samt höjde till sist ett kraftigt besvarat leve för honom.
Ordet överlämnades sedan till kyrkoherde Beijer som i ett intressant och tankeväckande föredrag gav några kommentarer till det moderna slagordet ”Den svenska linjen — den kristna linjen”. Han hämtade bilder ur vår historia och påpekade vilket starkt grepp kristendomen allt. jämt har om oss. Vår fana bär ett kors vi leva trygga under lag och rätt som fått sitt innehåll från kristendomen och hålla också på vördnaden för livet.
För oss personligen som medborgare i dagens Sverige betyder detta att vi måste föra en kamp mot alla nedbrytande makter, eljest försvinner det Sverige som vi älska. Man kan inte bejaka ett rättssamhälle utan att lyda Guds lag oeh det blir ej något välfärdssamhälle om vi stå likgiltiga inför andras nöd. Om en människa har sin förankring hos Herren så vågar han vara statens samvete i en tid, då det kan krävas att någon säger ifrån och tal, tog i detta sammanhang färska exempel på vad som utspelas i Norge.
Hr Henningson uttalade föreningens tack till kyrkoherde Beijer och därefter tog man paus för kaffedrickning.
Sedan följde en stunds underhållning av befälseleverna Johnsson och Långh, som bidrogo med deklamation och sång till luta och erhöllo kraftiga applåder för sin medverkan. Vidare förekom en uppläsning av vpl. Erik Malmberg. Till sist riktade ordf. några ord till de närvarande och mötet avslöts på sedvanligt sätt med ett leve för konung och fosterlandet samt Folksången.
Havdhems ungsvenska förening hade i veckohelgen sitt årsmöte, vilket hölls hos köpman Martin Jakobsson, i närvaro av 25 medlemmar. Som ordförande fungerade köpman Einar Broander. Vid förhandlingarna godkändes års- och revisionsberättelserna och ansvarsfrihet beviljades. Medlemssiffran uppgår nu till 38.
Styrelsen för det nya året fick följande utseende: ordförande 011e Svensson, vice ordf. Bengt Walleberg, sekr. Gust. Englund ,kassör K. J. Smedberg samt utan funktion Sture Jönsson. Till revisorer valdes Martin Jakobsson och Axel Wennerström.
Efter förhandlingarna intogs sure varpå Bengt Walleberg underhöll de närvarande med dragspelsmusik. Två nya medlemmar fingo inträde i föreningen under mötet. Vidare företogs en insamling till Norgehjälpen, som gav 12 kr.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 20 januari 1943
N:r 15

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *