Vapenstilleståndet inträdde kl. 1,35 i natt.

Avtalet med Italien underskrevs kl. 7,15 midsommardagens kväll.
Rom, 24 juni. (TT.) Kl. 20,55 italiensk tid utsändes följande kommuniké: Den 24 juni kl. 19,15 har det italienska vapenstilleståndsavtalet undertecknats. Fientligheterna skola inställas den 25 juni kl. 1,35.
Kl. 15 på söndagseftermiddagen anlände de franska vapenstilleståndsdelegaterna i tre tyska Junkersplan till flygplatsen i Rom. Sammanlagt bestod den franska delegationen av sex officerare, ambassadör Nol samt ett antal sekreterare.
De franska underhandlarna hade tillbringat natten i Munchen. Delegaterna äro desamma som i Compigne-skogen undertecknade vapenstilleståndsöverenskommelsen med Tyskland.
På flygplatsen i Rom hade stränga avspärrningsåtgärder vidtagits. Sedan den korta officiella mottagningsceremonin var över begåvo sig gästerna i bilar till det kvarter, som ställts till deras förfogande, ett av de många privatpalatsen i Rom. Redan en timme efteråt, kl. 16, började förhandlingarna. För att underlätta dessa ha en mängd tekniska åtgärder vidtagits, bl. a. har telefon- och radiotelefonförbindelse med Bordeaux upprättats.

Eld upphör!
Rom, 25 juni. (TT.) Italienska trupperna på västfronten hade enligt Agenzia Stefani nått alla sina angivna mål sent på måndagskvällen. Kl. 1,35 italiensk tid blåstes eld upphör.

Klockringning i Tyskland i sju dagar.
Segerrapporten till det tyska folket.

Berlin, 25 juni. (DNB.) Rikskansler Hitler har utfärdat följande upprop:
Tyska folk!
Dina soldater ha på knappa sex veckor efter hjältemodig kamp slutfört kriget i väster mot en tapper motståndare. Deras bedrifter skola inskrivas i historien som den ärorikaste segern i alla tider. Ödmjukt tacka vi Herren för Hans nåd. Jag befaller att riket skall flagga i 10 dagar och att klockringning skall ske i 7 dagar.
Adolf Hitler.

Proklamationen upplästes i radio för hela tyska folket.
Berlin, 25 juni. (TT.) Genom radion fick det tyska folket kl. 1,35 natten till tisdagen lyssna till huru vapenstilleståndet blåstes in i Frankrike. Därefter upplästes en proklamation till det tyska folket vari det heter: I den upplyftande känslan av detta lyckliga ögonblick vända alla tyskar vid fronterna och i hemorterna samt långt bortom landets gränser sina blickar mot ledaren och rikskanslern. Han har fört den tyska nationen från den djupaste förnedring genom ärorikt framåtskridande till inre enhet, han har återgett det självbesittningens kraft och smitt det skarpa svärd, som nu skurit av det oss påtvingade skändliga fördragets fjättrar. Åttio miljoner tyskar sammanfatta i detta historiska ögonblick alla sina förhoppningar och önskningar i ropet: Länge leve ledaren!

Franskt motstånd organiseras tran London.
Nationalutskottet får framstående medlemmar.

London, 25 juni. (Reuter.) General de Gaulle har förklarat, att han har anledning att tro, att franska flottan icke kommer att ge sig till fienden.
Det franska nationalutskottet kan icke bli klart, förrän vissa framstående fransmän anlänt till England. De äro nu på väg från Frankrike. De Gaulle har växlat telegram med generalresidenten i Franska Marocko och överbefälhavarna i Syrien och Indo-Kina.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 25 juni 1940
N:r 143

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *