Sliteföretagen ge 150,000 kr.

till Gotlands Vapen.
Mer än 32,000 kr. ha i övrigt hittills redovisats på listorna.

Kommittén för Gotlands Vapen meddelar, att Slite Cement och Gotlands Kraftverk till insamlingen utlovat bidrag på 100,000 kr. resp. 50,000 kr. Vissa villkor äro dock förbundna med gåvorna, bl. a. det att medlen skulle användas till lokalt luftvärn för Slite, och av denna anledning har ärendet kommit under regeringen behandling, vilken ännu ej slutförts.
Av de c:a 900 utdelade listorna för insamlingen har endast 120 hittills redovisats och på dessa har tecknats något över 32,000 kr. inräknat flera direkta större bidrag från fastlandet. Flera värdeföremål ha, som förut meddelats, tillförts insamlingen.
Det ovanstående meddelandet är ett bevis för att bland de här belägna industriernas ledning och hos gotlänningarna i gemen tanken på att stärka öns försvar omfattas med ett stort och varmt intresse. En hel del arbete har sålunda redan hunnit göras sedan man för några månader sedan utformade .uppropet om Gotlands Vapen, som skulle bli appellen för alla gotländska män och kvinnor att ”se om i eget hus”, m. a. o. att verka för höjandet av vår ös värnkraft genom att samla in pengar åt Gotlands försvar — att ge Gotland förstärkta vapen.
Sedan intiativet tagits från militärt håll bildades en länskommitte, som därefter under landshövdingens ledning vid olika tillfällen handlagt ärenden rörande insamlingen. Såväl själva insamlingsarbetet som ordnandet av de rent organisatoriska frågorna har emellertid på grund av de tvära omkastningarna i utrikeshändelserna och det skärpta beredskapsarbetet inför dessa ej kunnat bedrivas med önskvärd kraft, i synnerhet har militären ej kunnat ägna sig häråt, då man i regel varit upptagen med brådskande arbete inom tjänsten.
Som tidigare antytts skulle Gotlands Vapen bli en aktion, som omfattade hela Gotlands folk och insamlingen även få karaktären av en petition till statsmakterna så att
dessa sedan i sin tur måtte fortsätta på den väg gotlänningarna själva anvisat till utbyggande av öns försvar. Det gäller alltså att få med alla och envar såväl gamla som unga på listorna, sak samma om summan är stor eller liten bara det av insamlingen kan framgå att hela länets befolkning står bakom insamlingen.
Vid ett nyligen hållet sammaiträde med kommittén framhölls betydelsen av att insamlingen nu fortsättes med all kraft . Man uttalade även förhoppningar om att de gotländska fastighetsägarna skulle bidra med minst en kvarts pro mine av taxeringsvärdet — d. v. s. 25 öre pr 1,000 kr. — samt att alla inkomsttagare borde ge minst en dagsinkomst för ändamålet. De ombud som fått sina listor helt eller delvis nära nog fulltecknade uppmanas att genast sända in dessa och andra som ej kommit så långt på väg böra sätta i gång med arbetet — tiden för slutredovisning har nu framflyttats till den 1 augusti. Ombud, som av allvarlig anledning ej har tid eller möjlighet att handha insamlingen på sin ort bör överlåta arbetet åt en ställföreträdare, vilket skall anmälas till kommitténs kassaförvaltare, adr. Gotlands Bank, Visby, (tel. Visby 420).
Inom kommitten har vidare, i samråd med de militära myndigheterna beslutats, att medlen i första hand skola användas till inköp av luftvärnskulsprutor och lätta automatkanoner för förstärkande av hemvärnets utrustning. Den tidigare uttalade önskan att få jaktflygförband står givetvis kvar, men man har, inte minst med beaktande av de lärdomar man nu på senaste tiden gjort beträffande fallskärmstrupperna, bestämt sig för att låta stärkandet av det lätta markluftvärnet gå före. Därmed vinner man också större utbredning av luftförsvaret, vilket har sina givna fördelar.

En gotländsk flygdag nästa månad.
Länskommitten har efter underhandlingar med de militära myndigheterna erhållit löfte om en flyguppvisning i Visby under senare hälvten av juli månad och denna uppvisning kommer säkert att bli ett kraftigt verkande nummer i propagandan för insamlingen.
Ett annat medel att skaffa pengar blir försäljningen av ett för Gotlands Vapen särskilt utgivet gåvokort å 1 kr., vilket kan användas och skickas som vykort. Det kommer om någon vecka att finnas tillgängligt.
De värdeföremål, som hittills skänkts till insamlingen, komma inom kort att utställas i Sylve Norrbys bokhandel. Flera personer ha redan lämnat värdefulla gåvor och nya donatorer efterlysas av kommittén. Bland föremålen märkas några guldmedaljer samt en akvarell, utförd av amiral. Hägg och med motiv från Rövar Liljas håla. Tavlan har skänkts av konstnärinnan fru Ella Hägg-Bolin i Uppsala, en dotter till amiralen-konstnären.
En redovisning av de belopp, som influtit på de hittills insända listorna kommer att införas i morgondagens tidning och i slutet av veckan ämnar kommitten lämna uppgift om de personer, firmor och institutioner, som skänkt 100 kr. och däröver till insamlingen.
Alltså: fram med listorna och full fart på insamlingen bland grannar, sockenbor, arbetskamrater. Utnyttja varje tillfälle att skaffa bidrag — ännu ha vi ett fritt land att försvara, än är det inte för sent att hjälpa till med stärkandet av det försvar, som skall hålla inkräktare borta.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 17 juni 1940
N:r 137

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *