Ryssarna ockupera baltiska staterna.

Litauen får regering, som godkännes i Moskva.
Estland och Lettland ha också måst kapitulera.

De senaste dygnen ha medfört ett allvarligt förändrande av läget vid Östersjön. De ryska kraven på baser i Balticum, för vilka Estland, Lettland och Litauen i höstas fingo falla undan, ha som väntat var avlösts av ett fullständigt ockuperande av dessa länder.
Den litauiska krisen löstes först. Den litauiske utrikesministern kom från Moskva med krav, som måste omedelbart uppfyllas. Regeringen i Kaunas avgick, president Smetona flydde till Tyskland, den nye regeringschefen förklarades icke vara persona grata i Moskva och Litauen får vänta på en regering, som Moskva vill utse.
På söndagen kommo liknande ultimata till Estland och Lettland. Regeringarna nödgades acceptera kraven och de ryska trupperna rycka in för att besätta dessa länder.
Händelserna synas ha föregåtts av tysk-ryska förhandlingar i Moskva.

Krav på nya regeringar i Estland och Lettland.
Moskva, 17 juni. (DNB.) Officiellt meddelas, att sovjetregeringen riktat likalydande noter till Lettland och Estland, vari liknande krav som de som accepterats av Litauen framföras. Det förklaras att de båda länderna icke upphävt den s. k. baltiska alliansen utan tvärtom förstärkt den genom att indraga Litauen och även gjort försök att få med Finland. Sovjetregeringen betraktar alliansen som ett direkt hot mot sina gränser och kan icke passivt åse denna politik, som strider mot de avslutade biståndspakterna. Till följd härav framställas följande minimikrav som absolut oundgängliga: 1) Bildandet av nya regeringar i Lettland och Estland, vilka äro i stånd och villiga att ärligt uppfylla biståndspakterna. 2) Fritt intåg för ryska trupper samt ockupation av de viktigaste punkterna i de båda länderna.
På söndagskvällen framförde de lettiska och estniska ministrarna i Moskva sina regeringars tillmötesgående svar på kraven.

Kaunas. (TT fr. DNB.) Litauiska telegrambyrån publicerar följande förklaring:
Den 14 juni kl. 23 lokal tid överlämnade utrikeskommissarie Molotoff till den litauiske utrikesministern Urbsys i. Moskva ett ultimatum vari kräves att följande tre fordringar skola ha uppfyllts före den 15 juni kl. 10 f. m. Moskvatid :
1) Inrikesminister Skucas och chefen för statsskyddsdepartementet Povelaitis skola omedelbart ställas inför domstol såsom direkt skyldiga till de provokatoriska handlingarna mot de sovjetryska garnisonerna i Litauen,
2) I Litauen skall ofördröjligen bildas en regering som kan och vill garantera att det mellan Sovjetryssland och Litauen avslutade ömsesidiga biståndsavtalet genomföres och som beslutsamt kan bli herre över motståndarna till detta fördrag.
3) Litauen skall omedelbart trygga fritt genomtåg av sovjetryska trupper till de viktigaste centra i sådan omfattning att säkerhet vinnas för att fördraget genomföres o. att provokatorisk verksamhet mot de sovjetryska trupperna förhindras.
Sovjetryska regeringen anser uppfyllandet -av dessa krav för ett elementärt villkor utan vilket den ömsesidiga litauisk-ryska biståndspakten icke ärligt och samvetsgrannt kan genomföras. Sovjetryska regeringen avvaktar svar från litauiska regeringen fram till den 15 juni. kl. 10 f. m. Om ett svar icke föreligger då betraktas detta som ett avslag på de ovannämnda ryska kraven.
Efter mottagandet av detta ultimatum sammträdde litauiska regeringen omedelbart till ett sammanträde under ordförandeskap av presidenten. Härvid beslöts att acceptera alla sovjetryska regeringens krav. Den av konseljpresident Merkys ledda regeringen trädde tillbaka och presidenten gav general Rastikis i uppdrag att bilda den nya regeringen.
General Rastikis inledde utan dröjsmål förhandlingarna om regeringsbildningen. Under tiden förklarade emellertid utrikeskommissarie Molotov för litauiske ministern i Moskva att general Rastikis icke ansågs som persona grata av sovjetregeringen och att det var nödvändigt att träda i förhandlingar med sovjetryska regeringen beträffande konseljpresidentens och de andra ministrarnas personer.
Omedelbart efteråt meddelade minister Urbsys att de sovjetryska arméavdelningarna den 15 juni kl. 14 skulle överskrida den litauiska republikens gräns på vissa angivna ställen och bege sig till Litauens viktigaste centra. Litauiska regeringen gav sina underlydande organ order att de till Liatuen anländande ryska trupperna skulle mottagas på det sätt, som sovjetryska regeringen anhållit om.

Ryssarna rycka in.
Kaunas, (TT fr. DNB.) Omkring 200 sovjetryska tanks hade redan på lördagskvällen passerat genom Kaunas. Huvuddelen av en pansardivision har anlänt till Kaunas. Pansarvagnar ha ställts upp framför de offentliga byggnaderna. Befolkningen följer regeringens order att förhålla sig lugn.

Lettisk gränsvakt överfallen.
Förläggningen bränd. — Tre lik.
— Många bortförda.

Riga. (TT fr. Lettiska telegrambyrån.) Tidigt på lördagsmorgonen fann man att den lettiska gränsvaktsförläggningen i Maslenki vid gränsen mot Sovjetunionen lagts i aska. På platsen anträffade man liken av två gränsvakter och en kvinna samt en svårt skadad kvinna och en svårt skadad 14-årig gosse. Dessutom ha elva gränsvakter och flera byinvånare försvunnit. En speciell undersökningskommission under ledning av chefen för gränsskyddet general Holfeins har begivit sig till platsen för att klara upp intermezzot.

Tysk-rysk överenskommelse om procedurer vid gränsen.
Berlin. (TT fr. DNB.) Den 10 juni undertecknats i Moskva en överenskommelse mellan Tyskland och Ryssland om proceduren för reglering av tvister och intermezzon vid statsgränsen. Förhandlingarna ha förts i vänskaplig anda och framgångsrikt avslutats inom loppet av en månad.

Sovjetdignitärer anlända.
Kaunas. (TT fr. DNB.) Vid 19-tiden på lördagen anlände i extraflygplan till Kaunas ställföreträdande sovjetryske utrikeskommissarien Dekanosoff tillsammans med den ryske ministern i Litauen Podzinjakoff. Redan på kvällen skulle dessa träda i förbindelse med de litauiska myndigheterna angående bildandet av en ny regering i Litauen.

Händelsernas utveckling ökar Sovjets krav på säkerhet.
Kaunas. (TT fr. DNB.) Regeringen har utsänt ett upprop vari den manar befolkningen till lugn. Med hänsyn till det internationella lägets utveckling har det — heter det i uppropet — blivit nödvändigt att öka de sovjetryska garnisonerna i Litauen för upprätthållande av freden och stärkande av säkerheten i denna del av Europa.

Moskva dementerar framstötar på Balkan.
Moskva, 17 juni. (TT.) TASS dementerar en engelsk uppgift att under sovjetrysk egid åtgärder skulle ha vidtagits från Rumänien, Jugoslaviens och Turkiets sida för ingående av ömsesidiga nonaggressionspakter i syfte att hejda en tysk och italiensk expansion i östra Europa.

President Smetona har flytt till Tyskland.
Kaunas. (TT fr. DNB.) Litauiske presidenten Smetona har jämte sin familj lämnat presidentpalatset. Officiellt förklaras att regeringen -anser. honom ha avgått
från sin post. Författningsenligt skall hans befogenheter nu handhas av regeringschefen, men konseljpresident Merkys har som bekant trätt tillbaka.
Ltauiska Telegrambyrån meddelar:
Den 15 dennes har statspresident Smetona avrest till utlandet. Regeringen betraktar hans avresa under föreliggande omständigheter som avgång från presidentposten. Statspresidentens åligganden skola enligt den litauiska författningen utövas av t. f. ministerpresidenten Merkis.

Kaunas. (TT fr. Agenzia Stefani.) Förutv. presidenten Smetona har, tillika med flera medlemmar av hittillsvarande litauiska regeringen begivit sig till Tyskland.

Litauens inrikesminister och polischefen ha häktats.
Kaunas, 17 juni. (TT.) Den avgående inrikesministern general Skucas och den entledigade chefen för säkerhetspolisen ha häktats. Krigsministern i det avgående kabinettet har avgått.
På söndagskvällen skärptes bestämmelserna i undantagstillståndet. Ingen får utan särskilt tillstånd vistas ute på gatorna i Kaunas efter kl. 22, och även offentliga lokaler och nöjesetablissemang måste hållas stängda efter denna tidpunkt. Innehavare av vapen skola inom 48 timmar överlämna dessa till myndigheterna.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 17 juni 1940
N:r 137

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *