Landsbygden. Vallstena.

VALLSTENA.
”Den folkliga bildningsverksamheten” var ämnet för ett föredrag, som hölls av riksdagsman Hj. Gustafsson från Dädesjö i S. L. U:s bygdegård under söndagskvällen.
Tal., som sedan många år tillbaka torde kunna räknas som en av vårt lands bästa representanter för det fria folkbildningsarbetet, gav därvid till en början en historisk översikt angående rörelsens uppkomst och utbredning i vårt land, samt den betydelse denna frivilliga bildningsverksamhet haft för vårt folks andliga och kulturella utveckling.
I fortsättningen berörde tal. de olika institutioner, som ofta efter impulser från utlandet, t. ex. Danmark, kommit till för att befrämja just denna form av folklig och frivillig upplysningsverksamhet, t. ex. biblioteksverksamheten, föreläsningsföreningarna, studiecirkelverksamheten o. s. v.
Det upplysande föredraget, rikt på instruktioner och detaljer i en överallt på landsbygden högaktuell fråga, hade lockat åhörare även från en del kringliggande socknar, och tal. blev efter sitt instruktiva föredrag avtackad med hjärtliga applåder.
Efter föredraget redogjorde några ledamöter ur traktens studiecirklar och bibliotek för de olika cirklarnas verksamhet och de svårigheter, som ute på landsbygden ibland, t. ex. på grund av brist på studieledare och lämplig facklitteratur, kunde vara förknippade med studiearbetet. Föredragshållaren gav här många värdefulla råd och anvisningar, bl. a. beträffande anskaffandet av tillgänglig litteratur i form av vandringsbibliotek och annan hjälp i form av korrespondenskurser o. s. v.

En flock råkor har på sista tiden gästat våra trakter och väckt en viss uppmärksamhet hos de fågelintresserade, där de visat sig här och var på åkrarna tillsammans med de kringstrykande kråkflockarna. Att ”de svarta fåglarna från Hamra” från sina häckplatser ute på södra Gotland sökt sig över hit under vårmånaderna har tidigare förekommit, men att deras höstliga strövtåg varit utsträckta ända hit har förut icke kunnat observeras, varför mången plöjande lantman nu, när han sett de till ett 50-tal räknade fåglarna dagarna igenom uppehålla sig ute på stubbfälten, betraktat dem med ett särskilt intresse.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 24 November 1938
N:r 273

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *