En trevlig skyttekraftmätning.

Visby slog Bara. — Omskjutning i toppen.
I samband med sitt årsmöte härförleden fingo visbyskyttarna mottaga en inbjudan från kollegerna i Bara gille att infinna sig hemms hos dem för att avgöra vem som var bäst i konsten att beräkna avstånd och träffa figurer.. Tiden utsattes till söndagen den 20 mars, och då skulle allt vara klart för mottagande i Vallstena bygdegård.
Den långa bilkaravanen mot Vallstena på förmiddagen i går visade att visbyborna inte varit nödbjudna. Alle man gladde sig åt att få komma ut i bygderna en sådan vacker vårdag, och tanken på en träff med gamla skyttevänner förhöjde stämningen ännu en hel del pinnhål. Etter en stunds ”orientering” kom man fram till bygdegården, och sedan vederbörliga anmälningar avklarats, började skjutningen vid 12-tiden. Sammanlagt 60 skyttar ställde upp, ungefär jämt fördelade på de båda gillena. De fyra målen voro förlagda i terrängen kring bygdegården med skottriktning ut över myren mot Risneudd.
Det första målet utgjordes av kg-skyttar på c:a 300 meter. Den flacka myren försvårade bedömningen åtskilligt, och många ramlade följaktligen redan i portgången. I fråga om det andra målet, 1/8-figur på 110 m., var det sikten, som blev stötestenen. .Gubbarna hade råkat komma i skugga, sedan de sattes upp på förmiddagen, och voro därför hart när osynliga. Stakarna syntes emellertid, och sen var det bara att smälla på. Tredje målet, kg-ersättare på omkring 250 m., och sista målet, 1/4figur på 140 m., voro lättare att komma till tals med, och ganska många fullträffar noterades här.
Andra målet betecknades av tävlingsledningen som det svåraste, men fråga är om inte det första var minst lika svårt, om man får tro träffresultaten. Ingen fullträff kunde uppnås på det första målet, vilket däremot skedde vid ett par tillfällen vid det andra. Men här var det i stället siktförhållandena, som lade svåra — men dock inte oöverstigliga hinder i vägen.
Uppgörelsen mellan gillena skulle avgöras genom de tio främstas sammanlagda resultat och belöningen för de segrande här var en av Baraborna uppsatt tennskål. ”Dessutom tävlade man också individuellt om insatser. Under tävlingen ledde visbyborna stort till en början genom de goda resultaten i fjärde klassen, men Baras tredjeklassare gjorde en god upphämtning och reducerade försprånget. med åtskilliga poäng, dock utan att kunna hota de ledande gästerna.
En tävlan i avståndsbedömning var samtidigt anordnad ute på Vallstena rum. Fem olika avstånd skulle här bestämmas och nog kunde man bli bedragen alltid. Ibland blev det ”felslag” på över 100-talet meter. Som väntat blev det ortsborna, som hämtade prisen, men Visby belade dock tredje platsen.
Vid hopräkningen av träffarna visade det sig att Visbys tio bästa, F. Eriksson, T. Gerentz, V. Stengård, E. Carlsson, H.
Wiman, H. Larsson, A. Wirgin, A. Her-litz, I. Hansson och B. Fritz, uppnått 176 träffar och därmed slagit baralaget med 14 träffar. Hemmalaget utgjordes av S. Nyström, H. Björklund, A. Larsson, B. Larsson, H. Klintberg, E. Pettersson, J. Larsson, K. Fohlin och.G. Sandström, vilka tillsammans nådde 162 träffar.
I fråga om de individuella resultaten visade det sig att de båda visbyskyttarna Gerentz och Eriksson båda kommit på 22 träffar, och att de nått samma träffantal på alla figurer. Det blev omskjutning om första priset mot 1/4-figur — för säkerhets skull ringad — och här vann Gerentz överlägset med 544 mot Erikssons 213.
Efter tävlingarna vidtog ett trevligt samkväm i bygdegården, där gästerna undfägnades på allra bästa sätt av skyttevärdar och dito värdinnor. Följde så prisutdelningen, som förrättades av Bara-ordf. C. A. Broander och major N. Söderberg. Den förre framlade sedan ett förslag om uppsättandet av ett ”vandringspris mellan gillena, vilket skulle bli föremål för tävlan varje år. Förslaget vann livlig anklang och en insamling för: prisanskaffningen gav hela 60 kr. i resultat. Härpå följde en rad tacktal och leverop från ömse sidor, och först efter mörkrets inbrott skildes man åt efter en dags angenäm samvaro med förhoppning om att snart få mötas igen för att vinna ära och pokaler, samt först och sist gott kamratskap.
Herz.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 21 Mars 1938
N:r 66

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *