Landsbygden. Stånga.

STÅNGA, 19 mars.
Stånga kreatursförsäkringsförening höll årssammanträde i kommunalrummet fredagen den 18 dennes.
Föreningens ordf. hr Eugén Jacobsson, Kvie, valdes att leda förhandlingarna, och till justeringsmän utsågos hrr Edvin Pettersson, Tjengvide, och Emil Jacobsson, Kvie.
Av revisionsberättelsen framgick att föreningen haft ett gynsamt verksamhetsår. Den totala försäkringssumman för hästar utgjorde vid årets slut 57,440 kr. och den sammanlagda utdebiteringen har varit 17 öre för varje 10 kr. försäkringsvärde. Nötkreaturens försäkringssumma var 65,220 kr. med en utdebitering av 15 öra för 10 kr. försäkringsvärde. Räkenskaperna godkändes och ansvarsfrihet beviljades.
Till ledamöter i styrelsen för två år omvaldes hr Eugén Jacobsson, Kvie, som även blev ordf., och nyvaldes lantbr. Ivar Tomasson, Botvalda. suppleanter för två år våldes lantbr. Villy Pettersson, Botvalde, och Gust Pettersson, Herr. vide, samt till suppl för ett år lantbr. Ragnar Pettersson, Frixarve. Till revisorer omvaldes lantbr. Karl Kristoffersson, Maldes, och Egon Vallin, Liffride, med Arv. Jacobsson, Gumbalde, som suppl.
För att bättre tillgodose det allmänna behovet och vidga föreningens verksamhet beslöts att höja det enskilda försäkringsvärdet för häst till högst 1,000 kr, för sto och 800 kr. för vallack. För att sto skall kunna. försäkras över 800 kr, erfordras veterinärintyg.
Angående fölförsäkring gjordes även en del förändringar. Föl kunna upptagas i enskild försäkring, då det är fem dagar gammalt och då till ett värde av lägst 150 och högst 250 kr. som vid 6 månaders ålder höjes med 50 kr. Angående nötkreatur gjordes ingen förändring. Föreningen fortsätter alltså bättre rustad sin verksamhet.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 19 Mars 1938
N:r 65

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *