»Gotlands» reklamfärd mycket lyckad.

Pionlärarbete på stora outnyttjade marknader.
Flygplanskryssaren Gotland gled tidigt på onsdagsmorgonen in på redden i Falmouth, den första europeiska hamnen efter fyra månaders kryssning i västindiska farvatten, framhåller Sv. D:s utsände medarbetare.
Resan har bl. a. företagits i syfte att främja de svenska handelsintressena, och den har planlagts i intimt samråd med kommerskollegium och Svenska exportföreningen. Resultaten ha också av allt att döma till fullo infriat förväntningarna i båda dessa avseenden.
Det är första gången ett svenskt örlogsfartyg företagit en sådan systematiskt organiserad långresa i kommersiella syften. ”Gotland” har haft med ombord en hel laddning av propagandamaterial, såväl industriellt som turistiskt. I alla hamnar har man kommit i kontakt med de ledande politikerna och affärsmännen och kunnat samla dessa och de lokala representanterna för de svenska handelsintressena på tillställningar ombord. ”Gotland” har varit som en flytande svensk utställning.
överallt, icke minst i de latinsk-amerikanska länderna såsom Venezuela och Colombia, ha vi mött ett mycket stort intresse för Sverige, berättar kommendörkapten Strömbäck, och det har varit frapperande, hur de ledande männen överallt frågat, hur Sverige kunnat komma så långt som socialt mönsterland och hur det kunnat repa sig så snabbt efter lågkonjunkturen. överallt var man också synnerligen intresserad av att utveckla handelsförbindelserna, och vi ha med hem väldiga dossierer rörande de önskemål, förslag och synpunkter, som framförts från olika håll. Genom kapten Hammargren, som medföljt ej blott som artilleriofficer utan även som handelsexpert och pressofficer, ha de mest värdefulla förbindelser knutits. ”Gotlands” resa har redan givit upphov till stora offerter från flera av de besökta länderna, bl. a. på handelsfartyg, krigsfartyg och tullbevakaingsfartyg från svenska varv.

Gotlands Allehanda
Lördagen 3 April 1937
Nr 75

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *