En Parisergotlänning i stan.

I ett hus vid Kvarnvägen finna vi idag ingenjör Robert Nilsson installerad, hemma i Sverige för femte gången i år, men för första gången på 18 år för att fira julen här. Samtidigt tänker han fira ett annat jubileum, nämligen 30-årsminnet av sin vackraste upplevelse i Sverige, nämligen då han av Sällskapet Jultomtarna i Visby julen 1906 fick en kostym kläder, som han då, var i stort behöv av. Denna sällskapets årliga beklädnadsverksamhet anser ingenjör Nilsson vara synnerligen behjärtansvärd och vacker — att den ger ett intryck i ett barnasinne som sitter kvar, finner man ju av hr Nilssons uttalande. Själv är ingenjör Nilsson, enligt vad han berättar, konsulterande ingenjör vid alla radioföretag i Frankrike, men ägnar speciellt sina krafter åt Petit Parisiens radioanläggning. Företagets chef Dupuy väntar ingenjör N. i januari till Sverige, varefter de båda herrarna skola göra Åre osäkert.
Det är speciellt televisionsproblemet som ing. Nilsson sysslar med och där han anser han sig ha kommit till ett resultat, som kommer att överträffa vad man förut skådat i den vägen, ehuru han på sakens nuvarande ståndpunkt icke vill yttra sig närmare om apparaterna. Ingenjör Nilsson har sedan 1932 Europas modernaste fabrik — firman har ett långt namn men kallas i dagligt tal Cuttat — ett stycke utanför Paris med ett område av 50,000 kvm. plus en sportplats hälften så stor. Denna fabrik, som i anläggningskostnad dragit 13 miljoner francs, tillverkar räknemaskiner, frankeringsmaskiner och televisionsapparater.
Hr Nilsson har ombud i London och Holland samt för övrigt i hela världen, men här hemma i Sverige, där han ligger i underhandlingar med telegrafstyrelsen och ett par radiobolag, skulle han nu vilja få till stånd ett bolag med svenskt kapital för tillverkning enligt ing. Nilssons patent av de angivna maskinerna. Men det föreföll så, att vill man inte här släppa till kapital, så tänker den framstående Parisergotlänningen bygga en fabrik själv med franskt kapital. För övrigt har han en lovande brorsdotter, som hos den store specialisten René Barthélemy utbildar sig till televisionsexpert och som i händelse de svenska planerna lyckas, antagligen kommer till Sverige.
Ing. Nilssons televisionsapparater äro sedan i maj installerade i bl. a. Poste Parisiens studio i Eiffeltornet, på grund av de politiska oroligheterna i landet blevo televisionsutsändningarna emellertid stoppade, men ing. N. trodde de skulle åter komma igång på nyåret. Angående politiken ville han inte uttala sig, men hade fått den uppfattningen, att Eldkorsets gamle ledare La Rocque snart komme att samla fransmännen i ett nationellt block. Frankrike är ett rikt land med en sparsam och duktig befolkning, men för närvarande ligger exporten på grund av den politiska oron nere. Under strejkrörelsen var det endast ett tiotal fabriker i Frankrike, som voro igång och en av dem var ingeniör Nilssons.
Återstår nu att se vad framgång hr Nilsson får för sina svenska fabriksplaner och när vi få se svensktillverkade televisionsapparater, system Nilsson, i marknaden.
Allan.

Gotlands Allehanda
Onsdagen 23 December 1936
Nr 299

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *