Skolstriden i Alskog.

Herr Redaktör!
Bedes vördsamt om införande av nedanstående i Eder ärade tidning!
I lördagsnumret den 10 dennes av denna tidning, ha avskrifter av Alskogs skolrådsprotokoll åter begynt införas. samtidigt har en viss tvivlande Tomas slagit ner sina bopålar i Alskog. Dessa sammanstämmande händelser synas sålunda bila inledning till »andra akten» av Alskogs valkampanj. Här ha vi nu upplevat några oskattbara veekor av relativt lugn och frid, då ovannämda händelser ej varit för handen; men »säg mig en fröjd, som varar beständigt», ty nu skall naturligtvis den gamla rörelsen börja på nytt. Ingen normalt utrustad människa kan givetvis begripa vad dessa avskrifter skall tjäna till. Jag kan omöjligen förstå, att de tjäna annat ändamål än att dupera en del väljare här med den föreställningen, att fr. Björkman besitter några extra framstående egenskaper och sålunda påverka utsikterna för henne i gynnsam riktning vid det förestående lärarinnevalet. Det synas, som om hon därmed ville tillropa sina vänner här: »Här ser ni mina kärälsklige vänner, hur duktig och märkvärdig dag kan vara, blott jag sätter den sidan till. Vid förra valtillfället lyckades vi få en utmärkt utgång, sådant förslaget då var. Naturligtvis kunna vi hoppas att med hjälp av tidningsartiklar, få allmänna opinionen på vår sida. Detta så mycket lättare, som förslaget denna gang är betydligt värdefullare, ja rent av idealiskt, blott fr. Myrén varit helt utesluten. Men, minna vänner, varen vid god tröst, jag skall icke övergiva eder, ty som Tegners Jätten sjunger: »Det onda är odödligt, liksom det goda».
Ja, så där ungefär står saken. För fr. Björkman lär det vara en jämförelsevis lätt sak att få fr. Myrén av brädet. Det gäller blott att bygga på den gamla grunden. Den lades i fr. Björkmans inlaga till Domkapitlet, däri hon säger, att fr. Myrén under sin tjänstgöring här icke undervisat i räkning, eller haft räkning på sin läsordning. Detta duger ännu att slita på. Nu bör det gå ännu lättare, ty fr. Myren skater ju skolan här visserligen på ett utmärkt mätt, men det betyder väl ingenting. Men om denne »Tomas», som intresserar sig så mycket för gamla protokoll, och möjligen med hjälp av »vän av rättrådighet», vill uppspåra den person, som i elakt syfte utspridde rykten vid förra valtillfället, att fr. Myréns betyg skulle vara köpta eller förfalskade, så vore det att tjäna rättvisan. Det sorgliga är, att en del av de annars så präktiga Alskogaborna, kunna understödja den, som bar gjort Alskog till en visa i var mans mun och åtlöje över hela Gotland.
Hur kan det komma sig, att fr. Björkman, som för 22 år sedan fick sin examen ännu ej erhållit någon plats? Under dyrtiden var det så, måna platser som helst. Hon klagade i somras, att hon ej i alla ämnen fick det högsta betyget, som kan givas i vart land. Men varföre fick hon ej plats på sitt förra betyg som hon då hade ? Har ni, Alskogsbor, aldrig tänkt på detta ? Eller har det möjligen blivit samma trassel på de platser harv möjligen sökt, som har?
Och vad dessa protokollsavskrifter angå bör väl snart nog samtliga, skolrådsordförande på Gotland i tid damma av sina protokollsböcker, ställa sig i giv akt att taga emot »Herr Thomas», när det behagar honom att inställa sig och fordra, att böckerna framlämnas, ty han har naturligtvis inte ett uns mera att göra med Alskogs skolförhållanden än andra socknars.
Eller är rent av hela vårt land redovisraingsskyldiga inför honom ? I så fall passar ju honom en omskrivning av profets Michas ord om Betlehem: »Du, Jockmook i Lappland, är förvisso icke den minsta kyrkby i vart land, ty av dig skall utgå eru, som överinspektor över hela landets skolväsen vara skall !»
Heimdal.

Gotlands Allehanda
Lördagen 17 november 1928
Nr 271

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *