Från landsbygden.

Mellersta Gotland, 8 Sept.
Under den allra gynsammaste väderlek har det mesta af vårsådden blifvit inbergadt, rågen sådd vid Bartolomei tid (24 Augusti—1 September) och hvetet i dessa dagar. Det aft öskade kornet synes tämligen trindt och slaggfritt, fast något grått till följd af det myckna regnardet vid mognadstiden.
Hvad rotfrukterna beträffa är det tyvärr sanning att den gula potatissorten tagit skada af röta, dock ej ännu rätt mycket; men de röda sorterna stå sig i år bäst, liksom under fjoråret, hvarför det är skäl för handen att landtbrukarne mera allmänt lägga sig till det sistnämda slaget, som ock har företräde hvad smak och stärkelsehalt beträffar.
Att vestra kustens fiskare erhålla så ringa så ringa fångst, ör verkligen beklagligt. Det vore derför skäl att östra kustens fiskare inforslade något mera af sitt öfverflöd både till staden och bygderna, så att icke så stor import af sill behöfdes.

Vamlingbo, 8 Sept.
Illa stångad af en ilsken tjur blef härom dagen en landtbrukare från trakten, Gårdens drävg, som förut varit utsatt för den ilskna besten, blef genom husbondens bjelp befriad, och en äldre map, som énsam ute på betesmarken kom i den farliga tjurens väg blef äfven öfverfallen af denne, men lyckades, egendomligt nog, att få tag i en sten under det han låg på marken, bearbetad af det rasande djuret, och gifva det ett väldigt slag i pannan så att tjuren, skamflat öfver det oväntade anfallet, vek tillbaka så att gubben Iyckades undkomma.

Stora potatis skördas här i år. Jag var för ett par dagar sedan i tillfalle att se ett par vackra exemplar af den gsortea, som vägde ej mindre än tre skålpund hvilka tillsammans med en potatis af ett ekålpunds vigt vuxit under ett och samma potatisstånd.

En egendomlig tur hade en jägare härom dagen i Sundre, då han var stadd på harjagt. Han fick nämligen se en jösse liggande i en enebuske, och då han genast gaf haren ett, som han sjelf trodde, välriktadt skött, sprang dock denne sin väg, som det syntes, oskadd, hvarför ett andra skott måste lossas som ock fälde haren död till marken. När nu vår skytt, efter att ha »anammat» det skjutna villebrådet, passerade förbi enebusken, fick han till sin stora förvåning se en andra hare liggande död derstädes, hvilken han, ovetande, förpassat till de sälla jagtmarkerna med sitt första skott.

Rädda för att klifva i höjden tycks männen i en visa socken vara, ty då smörjning ef sockenkyrkans torn härom dagen utbjöds på entreprenadauktion, anmälde sig ingen spekulant, änskönt sådant arbete i regel betalas ganska högt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *