Från landsbygden.

Fröjel, 1 Juli.
På Karlsö är barndop i dag; mig veterligen har aldrig något sådant försiggått förat på den nakna klippan. Der finnes kyrkogård också, fast icke vederbörligen invigd enligt vår kyrkas ritual och troligen är icke heller någon i den gården begrafven.

Minnesgåfva. Barnen i Fröjel folkskola förärade sin lärarinna, Anna Gottberg, på hennes årsdag 18 Juni en prydlig present, bestående af kaffekanna med gräddsnäcka och ett halft dussin teskedar.

Dödsfall. Såsom af dödsannons i ett föregående nummer synes, afled vid Jakobs i Ejsta sistlidne lördagsafton hemmansägaren Jakob Jakobsson. Han var i lifstiden en af de gammaldags dannemän, om hvilken man med skäl kan säga att han,var en rättrådig man. Honom betroddes flere förtroendeposter, såsom en tid ordförandeskapet i socknens kommunalstämma och fattigvårdsstyrelse samt ledamotskap i kyrko- och skolråd. Sin största förtjenst inlade han kanske; deruti att han helt och hållet på egen bekostnad lät inrätta en småbarnsskola i sitt eget hem, först för egna barn, ty han bade för klar blick att ej kunna se det en lärare i pastorateta folkskola som då räknade 130 till 135 barn, icke kunde tillfredsställande undervisa alla på en gång. Och det dröjde ej särdeles länge förrän distriktets nästan alla småbarn fingo tillträde i den af Jakobsson stiftade och bekostade småskolan, men sedan mot någon obetydlig afgift.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *