Från landsbygden.

Södra Gotland, 12 April.
Nykterhetspredikanten Nordqvist håller nu som bäst på med sina föredrag i södra Gotland. Kyrkor och skolor äro öppna för honon, hvart han kommer. Kraftigt, modigt och bevisande nedslår han alla svepskäl och ursäkter, som uppställas till försvar för rusdryckerna af både stora och små, offentliga och hemliga spritvänner. Men underligt! Man blir ond understundom — det är för mycket sanning. Man är ej mäktig att vederlägga det.
— Nej, — sade en gång ett par spritvänner — skulle vi bli nyktra, då blefve det ju ingen skilnad mellan oss och läsarna. Troligen för att visa denna skilnad inkommo för några dagar sedan i en kyrka, der just då nykterhetspredikan hölls, ett par, tre parsoner, som genom sin andedrägt, sin hållning och hela uppträdande tydligen visade, att de änvnu icke blifvit smittade af »villfarelse» och »nöjmoduhejtar», uten hålla sig till det »gamblä», till »de retä», såsom de sjelfva säga.
Det gjorde i sanning ett sorgligt och pinsamt intryck att se dessa i Herrans tempel med trotsig och öfvermodig min åhöra det at innerlig nitälskan för drinkarevs väl hållna föredraget.

Sundre, 10 April.
Ej mindre än tretton laxbåtar passerade i går Gotlands södra udde. Avtagligen ämnade de sig österat för att idka laxfiske, Apropå laxfiske kan antecknas att två dylika båtar i förra veckan erhållit omkring 100 kronors fångstvärde pr båt på tre nätter utanför Faluddkusten, Tröga som vi äro tå vi således blott nöja oss med att »se på ståten» under det företagsamma personer från andra platser plocka den ena fisken efter den andra af sina garn midt för vår näsa,

Potatis sattes i en grannsocken redan 2 April, hvilket väl hör till sällsyntheterna.

Vårlik börjar väderleken att te sig efterhand. Någon nämvärd frost har ej på flera nätter förekommit och snön är nu nästan totalt borta öfverallt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *